Vanamo-verkkokirjasto ja Ellibs-e-kirjapalvelu

1. Kirjaudu sisään verkkokirjastoon ja tarkista omat tietosi. Onko sinulla lainoja, varauksia tai maksuja?
  2. Osallistut paneelikeskusteluun ydinvoimasta. Hae aineistoa oman näkökulmasi perustaksi. Katso Finto-palvelusta, millä asiasanoilla aiheesta voisi etsiä tietoa. Kokeile useampia eri asiasanoja.
    • Tarkenna hakutulos aikuisten tietokirjallisuuteen. Montako viitettä löydät?
    • Mikä on uusin löytämäsi saatavilla oleva teos aiheesta. Missä kirjastossa ja missä kirjastoluokituksen luokassa kirja on?
  3. Haluat hankkia varmuutta esiintymiseesi paneelikeskustelussa
    • Etsi kirjaston kokoelmista tietoa keinoista lieventää esiintymisjännitystä ja kehittää suullista viestintääsi.
    • Lajittele löytämäsi viitteet sen perusteella, miten hyvin teos vastaa tekemääsi hakua.
    • Missä kirjastossa ja missä luokassa on hakuasi parhaiten vastaava teos? Onko se nyt lainattavissa?
  4. Luoksesi on tulossa vierailulle ystäväsi Lontoosta. Hän pyytää luettavakseen uutta suomalaista kaunokirjallisuutta englanniksi.
    • Hae ensin kaikki uusi englanninkielinen kaunokirjallisuus ja rajaa sen jälkeen haku alkukieleltään suomenkielisiin. Käytä laajennettua hakua.
    • Mitä teosta suosittelisit hänelle?
  5. Ystäväsi on vannoutunut kasvissyöjä.
    • Löydätkö teoksia, joissa voisi olla hänelle sopivia ruokaohjeita? Mitä hakusanoja voisit käyttää?
    • Mistä luokasta keittokirjat löytyvät?
  6. Löydätkö kirjaston kokoelmista Alan Bennettin kirjan Epätavallinen lukija? Missä kirjastoissa se on nyt paikalla?
  7. Kuulet radiosta kappaleen Whatever hurts you through the night.
    • Saatko selville, minkä yhtyeen kappale on kyseessä, millä levyllä se on ilmestynyt ja minä vuonna?
    • Miten levyä on kuvailtu verkkokirjastossa?
    • Onko cd-levy saatavilla Hämeenlinnan kirjastosta?
    • Mihin kirjastoluokituksen luokkaan se kuuluu?
  8. Miten löydät dvd-elokuvia, joissa näyttelee Ewan McGregor?
    • Valitse Hämeenlinnan pääkirjastossa saatavissa olevista elokuvista uusin.
    • Mitä samankaltaisia elokuvia järjestelmä ehdottaa?
    • Mihin luulet ehdotusten perustuvan?
  9. Olet lähdössä vastavierailulle Lontooseen. Etsi kirjaston kokoelmista omaan tasoosi sopiva englannin kielikurssi. Mistä luokasta aineisto löytyy?
  10. Haluat verestää englanninkielen taitoasi myös kaunokirjallisuutta lukemalla. Etsi Emma Donoghuen romaani Room: a novel verkkokirjastosta.
  11. Muutama vuosi sitten yhdysvaltalaisen sotilaan Colby Buzzellin Irakin sodasta kirjoittama blogikirja Minun sotani: amerikkalaissotilas Irakissa herätti suurta huomiota. Löydätkö uudempia blogi-merkinnöistä koottuja kaunokirjallisia teoksia?
  12. Lisää haluamasi teos Omalle listallesi. Mitä hyötyä Omat listat -palvelusta voisi sinulle olla?
  13. Siirry e-kirjojen Ellibs-palveluun ja kirjaudu sinne kirjastokorttisi numerolla ja tunnusluvulla. Tarkastele etusivulla olevia kirjoja. Osa kirjoista voi näkyä harmaina. Mitä tämä tarkoittaa?
  14. Valitse Ellibsistä itseäsi kiinnostava kirja, joka ei ole lainassa. Mitä erilaisia keinoja lukea sinulla on?
    • Lue valitsemaasi e-kirjaa selaimessa ja tutustu eri toimintoihin (sivujen selailu, siirtyminen aikajanalla ja kirjan lukujen mukaan, tekstin suurentaminen sekä fontin vaihtaminen erilaiseksi).
    • Lukemista voi jatkaa myöhemmin siitä mihin viimeksi jäi. Aseta kirjanmerkki valitsemaasi kohtaan.
    • Lopuksi palauta lainaamasi e-kirja.

Muista kirjautua ulos sekä verkkokirjastosta ja Ellibs-palvelusta.

Thursday, April 16, 2020