Uusi digikokoelma lapsille ja nuorille

Valtakunnallinen digikokoelma avautui heinäkuun alussa. Vanamo-kirjastojen asiakkaat voivat lukea ja kuunnella kokoelman teoksia Ellibsissä.

Valtakunnallinen lasten ja nuorten digikokoelma tuo kotimaiset lasten ja nuorten ääni- ja e-kirjat kaikkien saataville – kokoelmaa voi käyttää mobiililaitteella vaikka kotisohvalta käsin.

Kaikkien kirjastojen yhteinen kokoelma takaa, että samat kirjat ovat tarjolla kaikkialla Suomessa.

Valtakunnallinen digikokoelma tarjoaa myös kouluille paremmat mahdollisuudet toteuttaa opetussuunnitelmaa, kun kokonaiset koululuokat voivat yhtä aikaa lainata saman teoksen.

Kokoelman sisältö

Kokoelma sisältää suomen- ja ruotsinkielisiä e-kirjoja ja -äänikirjoja, mukaan lukien tietokirjoja. Kokoelma ei sisällä digilehtiä.

Kokoelmassa on 95 suomen- ja ruotsinkielistä nimekettä. Suomenkielisiin nimekkeisiin on 50 yhtäaikaisen käyttäjän lisenssi ja ruotsinkielisiin 10 yhtäaikaisen käyttäjän lisenssi.

Kokoelma on päivittyvä, ja siihen hankitaan uutta kirjallisuutta tarjonnan mukaan. Lisenssejä lisätään kysynnän mukaan.

Kokoelmaan tulevat kirjat valitsee valtakunnallinen valintatyöryhmä, jota organisoi Seinäjoen kirjasto. Hanke on määräaikainen ja sen rahoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriö.

Kokoelman käyttö

Kokoelma on osa Ellibs-palvelua, joka on jo käytössä Vanamo-kirjastoissa.

Ellibsiin kirjaudutaan Vanamo-kirjastojen kirjastokortilla ja nelinumeroisella tunnusluvulla.

Mikäli kaikki uuden kokoelman lisenssit ovat käytössä, muodostuu valtakunnallinen varausjono, josta teokset vapautuvat lainaan varausjärjestyksessä.

E- ja äänikirjat toimivat älypuhelimilla, tableteilla ja tietokoneilla.

Android-, Huawei- ja iOS-laitteisiin voi maksutta ladata sovelluskaupoista Ellibs-sovelluksen, jonka kautta aineistoihin pääsee käsiksi omalla kirjastokortilla kirjautumalla.

Kokoelman sisältöjä voi hakea ja varata myös ekirjasto.kirjastot.fi-palvelun kautta. Valitse kirjastoksi Vanamo-kirjastot.

Lasten ja nuorten valtakunnallinen digikokoelma on käytettävissä 9.7.2021–31.5.2023.

Audience:

Tags: