Tyhmästi tehty

Heidi Silvanin uusin kirja alkaa uutisella 15-vuotiaan tytön kuolemasta. Tyttö löydettiin kuolleena asunnosta, jossa oli kaksi muutakin tyttöä. Ennen kuolemaansa tyttö oli juonut runsaasti alkoholia. Mitä on tapahtunut?

On kolme tyttöä. Yksi on upea ja itsevarma ja aina kaikkein kaunein. Toinen hyväntuulinen, vauhdikas ja anteeksipyytelemätön. Kolmas on kahta muuta arempi ja epävarmempi, mutta älykäs.

Tytöt viettävät kesäpäiviä rannalla ja keksivät tempauksia, polttelevat ja vetävät kesäkännit tilaisuuden tullen.

Tarkoituksena on elää ihan parasta kesää täysillä. Kolmikko julistaa ystävyyttään ja vaikuttaa pitävän aina ja kaikessa toistensa puolia.

Mutta pinnan alla on säröjä. Kun kuvaan tulee poikia tai oikeammin yksi ihana poika, trion dynamiikka muuttuu ja säröt kasvavat.

Poika haluaa heistä vain yhden, ja toinenkin kelpaa välillä, mutta kolmatta hän ei edes huomaa.

Kirjan tapahtumat sijoittuvat yhden kesäkuisen viikon päiviin, ja luvut on nimetty kuvaavasti: Toivoton torstai, Paska perjantai, Laahaava lauantai ja lopulta Se kamala keskiviikko, Kuolemisen keskiviikko. Jo niistä voi päätellä, että ei kesä eikä ystävyys olleetkaan niin täydellisiä kuin miltä näytti.

Heidi Silvan on kirjoittanut aikaisemmin hyväntuulisia varhaisnuorten kirjoja sekä nuorten kirjoja, joissa on vakavia asioita, mutta myös paljon nokkelaa huumoria.

Minut Silvan hurmasi omaperäisellä John Lennon minussa -romaanillaan. Nyt huumorista ei ole jälkeäkään, vaan Silvan kirjoittaa nuorille aikuisille kirjan, jossa on iso ja ajankohtainen aihe: teiniväkivalta.

Millaisiin tekoihin voi johtaa itsekeskeisyys, mustasukkaisuus, kateus ja alemmuudentunto? Teksti on vakavaa, sävyltään jopa julmaa, mutta vetävää. Tarina koukuttaa kamaluudestaan huolimatta.

Suosittelen tätä noin yläkoulun kahdeksasluokkalaisille ja sitä vanhemmille. Herättää varmasti ajatuksia ja keskustelua.