Taidekirjapalkinto teokselle Yhteisiä ajatuksia

Hämeenlinnan kaupunginkirjaston järjestämään kilpailuun osallistui 29 taidekirjaa

Hämeenlinnan kaupunginkirjasto järjestää vuosittain valtakunnallisen taidekirjakilpailun. Tänä vuonna kilpailuun osallistui 29 teosta 17:lta kustantajalta. Valinta vuoden 2018 parhaaksi taidekirjaksi julkistettiin Iittalan XXII Valtakunnallisena Taidekirjapäivänä lauantaina 8.6. Iittalassa Hämeenlinnassa.
Parhaaksi taidekirjaksi valittiin Ahti ja Maija Lavonen  - Yhteisiä ajatuksia / I samklang / In Harmony.  Se on Didrichsenin taidemuseon tuottama näyttelykirja. Voittaja sai Eliel Aspelin -palkinnon, joka on Harri Koskisen suunnittelema lasiveistos.

Tuomariston mukaan teoksessa taiteilijapariskunnan vuorovaikutus tuo uudenlaista näkökulmaa molempien tuotantoon.

- Erityisen arvokasta on Ahti Lavosen 60-luvun taiteen esittely ja Maija Lavosen taiteen kehityskaari, joka avaa hienon aikamatkan 60-luvulta 2000-luvulle, perinteisestä tekstiilitaiteesta valotaideteoksiin, toteaa tuomariston puheenjohtaja Aino Krohn.

Tuomaristo kehui myös teoksen harmoniaa, jossa sisällön ja muodon ratkaisut tukevat toisiaan. Tekstin, kuvan ja kirjan neliömäisen muodon kokonaisuus peilaa hienovaraisesti Lavosten töiden henkeä, heidän taiteelleen ominaista visuaalisuutta kunnioittaen. Kaikki yksityiskohdat kannen kuvavalintaa myöten tuntuvat perustelluilta ilman minkäänlaista alleviivausta tai ylimääräisiä tehokeinoja.

Kirjan taitto on kekseliäs ja hengittävä, kuvat erinomaisia. Kolmikielinen toteutus toimii kerrankin mainiosti ja kirjaa on miellyttävä myös lukea, tuomaristo toteaa.

Voittajan lisäksi kilpailussa valittiin kolme teosta, joille jaettiin kunniamaininnat:

- Atelieri O. Haapala ja sen ihmeellinen maailma. (Atelieri O. Haapala)
- Svenskt Tenn@Didrichsen. (Didrichsen)
- Kymmenen polkua kokoelmaan, teoksia Gösta Serlachiuksen taidesäätiön kokoelmasta. (Parvs)

Taidekirjakilpailussa korkea taso

Kilpailussa arviointiperusteena oli kirjojen näkökulman kiinnostavuus, aiheen käsittelyn omaperäisyys sekä teoksen typografinen ulkoasu.
Tuomariston mukaan tänä vuonna kilpailun taso oli todella korkea. Mukana oli runsaasti luovuudellaan ihastuttavia teoksia. Kilpailuteosten joukossa oli mm. elämäkertoja, kokoelmakirjoja, näyttely- ja projektiteoksia sekä kattavia taiteilijaesittelyjä. Ne tuovat merkittävän lisäyksen suomalaiseen taidekirjallisuuteen.

Tuomariston jäsenet olivat Hämeenlinnan Seudun Taideyhdistyksen edustajina tiedottaja, mainonnan suunnittelija Aino Krohn (pj) ja viestintäkonsultti Anja Kuoppa sekä Hämeenlinnan taidemuseon edustajana amanuenssi Maria Laine. Tuomariston sihteerinä toimi Hämeenlinnan kaupunginkirjaston palvelupäällikkö Irmeli Isokivijärvi.
Lisätietoa taidekirjakilpailusta: irmeli.isokivijarvi@hameenlinna.fi / p. 03 621 3632

1. Ahti, Maija Lavonen

Subtitle: yhteisiä ajatuksia = I samklang = in harmony 10.2.-13.5.2018