Soiva metsä

Soiva metsä on Katri Kirkkopellon kirjoittama ja kuvittama kirja vuodelta 2015. Kirja on osa Jean Sibeliuksen juhlavuosi 2015 -hanketta.

Teos on lapsille suunnattu kuvakirja, joka sisältää myös paljon faktatietoa Sibeliuksen elämästä, urasta ja teoksista.

Kaikista pienimmille lapsille tarina saattaa olla hieman liian raskas, mutta esikoululaisille ja alakoululaisille hyvinkin toimiva. Kirja sopii myös nuorille ja aikuisillekin, joille se voi toimia porttina Sibeliuksen musiikkiin.

Kirja on visuaalisesti erittäin kaunis, ja kauneutta löytyy kuvituksen lisäksi myös sanoista, lauseista ja siitä, miten musiikki kirjassa kuvataan. Luonnon ja musiikin yhteys välittyy upeasti.

Tarinan kertojana on Jannen lapsenlapsi, joka kertoo papastaan ja mummistaan, ja siitä miten papan musiikki syntyy.
"Pappa on kertonut, että musiikki on kuin mosaiikkia. Oikeat palaset täytyy löytää ja yhdistää toisiinsa. Sen vuoksi hiivin hiljaa, etten säikäytä syntyvää musiikkia väärillä äänillä. Ajatus uuteen sävellykseen voi piileskellä vaikka lattialautojen narinan rytmissä, hirsien lämpimän ruskeissa sävyissä tai vesipisaroiden ropinassa."

Kirjan mukana olevalta cd -levyltä voit kuulla:
Drömmen (Uni) op. 13 nro 5
Granen (Kuusi) op. 75 nro 5
Impromptu op. 5 nro 5
Souvenir op. 99 nro 3
Valse Triste op. 44 nro 1 ja
Finlandia op. 26

Osa levyn kappaleista on äänitetty Sibeliuksen kotimuseossa. Jussi Makkonen soittaa selloa vuodelta 1757. Nazig Azezian soittaa flyygeliä; samaa flyygeliä, minkä äärellä Sibelius itse sävelsi musiikkiaan.

Soiva metsä löytyy kirjastostamme myös Daisy -äänikirjana (äänikirja lukemisesteisille).