Novelleja 1965-2015

Johan Bargumin (s. 1943) novellistiikkaa analysoitiin jo 1980-luvun jälkipuoliskolla lukiossa, löytyiväthän siitä länsimaisen juoninovellin keskeiset piirteet.

Novelleja 1965-2015 -teos (2015) tarjoaa yli 400 sivun valikoiman tekijän tuotannosta, joka on selkeyden juhlaa.
 
Bargumin novelleissa hahmot toimivat usein toisin kuin puhuvat. Lukija saa itse ottaa kantaa hahmoon, jota kirjailija ei moralisoi.
 
Lukijaa käytetään miehen ja naisen, perheen, suvun ja ystävien suhteiden kipukohdissa kepeästi. Mielenmaisema on suomenruotsalainen.
 
Surumielisiä ihmissuhdenovelleja syntyy esimerkiksi, kun nainen tai mies pettää luottamuksen tai on sen varassa hankalasti.
Arkirealistisiin novelleihin kuuluvat myös lapsikuvaukset. Usein lapsi ymmärtää vasta aikuisena aikuisista jotakin olennaista.
 
Omia suosikkejani ovat ne novellit, jotka kirjailija on rakentanut absurdien yksityiskohtien varaan.
Miten suojelisit hirveä pihavajassa? Mitä jos isäsi alkaisi elää koirana? Entä jos salakuljettaisit lentokoneeseen jyrsijän ollaksesi parempi eronnut vanhempi? Menisitkö tuntemattoman oppaan kotiin nukkumaan?
 
Bargumin novellien esittely on sijoitettu kirjan loppuun. Se toimii hyvin: omaa lukukokemusta voi peilata toisen lukijan sanoihin.
-Sini