Muusikkoja ihan läheltä: Imre Szabó

Tässä haastattelusarjassa pääset tutustumaan hämeenlinnalaisiin tai hämeenlinnalaislähtöisiin muusikoihin ja heidän ajankohtaisiin kuulumisiinsa. Kulloinenkin haastateltava haastaa mukaan seuraavan musiikintekijän. Tällä kertaa haastattelussa Imre Szabó.

1. Kuka olet ja mitä teet?

Olen Imre Szabó, hauholaislähtöinen mutta Hämeenlinnassa käytännössä koko 1980-luvun vaikuttanut "musiikin monisählääjä".

Aikalaiseni saattavat muistaa ja tunteakin minut ja kansainvälisen taustani, mutta muille tiedoksi: olen nimestäni huolimatta suomalainen ja nimeni hämäävyydestä huolimatta miespuolinen musiikintekijä ja muusikko, pääsoittimena basso.

Isäni, joka poistui joukostamme kesällä 2018, oli syntyjään Tshekkoslovakian unkarilainen, mutta kasvoi Kanadassa. Hän tuli Suomeen 1950-luvulla ja uudestaan 1960-luvulla, jolloin jäi tänne tavattuaan suomalaisen äitini, joka asuu nykyään Hämeenlinnassa.

1980-luvulla Hämeenlinnassa vaikutin Kuuma Satsi -yhtyeessä basisti-laulajana ja biisinkirjoittajana. Keikkailimme melko paljon ja pidimme itsestämme "meteliä", pääosin kitaristi-laulaja ja biisinkirjoittaja Juha "Spide" Kuhlströmin ansiosta, minkä vuoksi saimme kiitettävän paikallisen suosion usean vuoden ajaksi.

Hämeenlinnan aikoina vaikutin basistina myös yhtyeessä ZAP (ennen Kuumaa Satsia), jonka sielu oli Tapio Nurminen.

Soitin myös fuusiojazzbändissä Arto Lehtola Quartet, jonka puuhamies Tommi Varjola vaikuttaa edelleen Hämeenlinnan musiikkielämässä.

Beat-yhtye Pekka Tiilikainen & Patakunkku -yhtyeessä toimin aluksi rumpalina, sitten basistina.

Omassa, suomenkielistä poppia soittavassa yhtyeessäni Kutina soittivat mm. Kumu-rumpujen tekijä Pekka Helanen sekä sisareni Anna.

Lisäksi olen soittanut Simo Naapurin eri kokoonpanoissa ja tallenteilla. Tämä yhteistyö on edelleen jatkunut, samoin kuin yhteys Kuuman Satsin jäseniin Spideen, Maka Lahtiseen ja Heikki "Heke" Kaaraseen.

Olen asunut Helsingissä vuodesta 1992, mutta minussa on edelleen jäljellä hämeenlinnalaisuutta - niin hyvässä kuin pahassa. Pidän edelleen yhteyttä hämeenlinnalaiskavereihini ja käyn Hämeenlinnassa ajoittain.

Helsingin vuosinani olen vaikuttanut monissa, varmaan pääosin tuntemattomissa kokoonpanoissa, keikkaillut paljon, toiminut jamibändin "kapellimestarina" ja ollut mukana erinäisissä levytyksissä.

Osallisuuksistani useissa bändeissä mainittakoon yhteistyö brittiläisen Phil Carrin kanssa bändeissä The Lost Underpants Of Paradise ja Scalliwags.

Idols-menestyjä Kristian Meurmanin bändissä toimin edelleen, joskin aktiivivuosia hiljaisemmin. Ressu Redfordin & Jussi Neon2 Rainion ysärihitit -kokoonpanossa keikkailin jonkin aikaa. Iskelmäpuolella menestystä niittäneen Anne Mattilan keikkabändissä ja levytyksillä olen viime vuosina saanut olla mukana.

Jamibändiaikoina sain soittaa lukuisien maamme eturivin artistien kanssa, mm. Pelle Miljoona, Maija Vilkkumaa, Marco Hietala ja Erja Lyytinen.

Debyytti- ja toistaiseksi ainoa soololevyni Mikä meitä estää?! julkaistiin 2012. Levy löytyy Spotifysta, ja fyysisiä CD-levyjä on vielä saatavissa.

2. Mitä ajankohtaista sinulla on meneillään musiikin saralla?

Työstän parhaillaan toista soololevyäni nykyaikaiseen tyyliin niin, että äänitiedostoja lähetetään edestakaisin ja osuuksia soitetaan eri paikoissa.

Pääosan osuuksista soitan itse. Suurimman osan rumpuosuuksista hoitaa Kari Tenkula. Muutamat muut mukana olevat soittajat ovat soittokollegojani vuosien varrelta.

Pitkäsoiton nimi tulee olemaan Taivas kattona, ja se noudattaa progressiivisen rokin tarinallista estetiikkaa: kappaleet muodostavat tarinan, mutta ovat kuunneltavissa irrallisinakin.

Paikoin on pitkiä instrumentaaliosuuksia, mutta lähes kaikissa kappaleissa lauletaan. Sanoitukset ovat osin omaa käsialaani, osin muiden. Osa kappaleista on arkistojeni kätköistä kaivettuja, osa uusia.

Tällä hetkellä aktiivisin bändini on Velvet Desperados, joka soittaa progressiivista rokkia 70-luvun hengessä, pääosin autenttisilla sen aikakauden soittimilla.

Soitamme enimmäkseen omaa materiaalia, jonka tekijät ovat kitaristi-laulaja Fredrik Löf ja kosketinsoittaja Heikki Hiltunen. Rumpali Toni Karttusen kanssa sitten tuomme oman sovituksellisen panoksemme mukaan.

Työstämme parhaillaan normaalimittaista pitkäsoittoa. Keikkojen saaminen ei ko. genren osalta ole helppoa nykypäivänä, joten esiintymiset ovat jääneet melko vähiin.

Toinen melko aktiivinen bändini on Fred and the Fabulous Force, joka soittaa funkia ja soulia, niin ikään autenttisessa 70-luvun hengessä.

Kokoonpano on muuten sama kuin Velvet Desoperadosissa, mutta rumpalina groove-mestari Ari Sinkkonen, ja kappaleet tekee yksinomaan Fredrik.

Tällä kokoonpanolla olemme keikkailleet jonkin verran.

3. Kuvaile suhdettasi musiikkiin

Ensisijaisesti elän musiikille, kaikki muu on tavallaan odottamista.

Olen toki tehnyt muutakin, mm. sairaanhoitajan töitä ja siihen liittyviä muita töitä vuodesta 1992, mutta musiikki on intohimoni, joka tietyllä tavalla ohjaa lähes kaikkea mitä teen. Ainoa asia, joka menee musiikintekemiseni edelle, on perheeni.

4. Millaista musiikkia kuuntelet?

Progressiivinen rock, melodinen mutta, mielenkiintoinen pop, funk sekä sopiva annos kokeellisuutta muodostavat keitoksen, joka minulle parhaiten toimii.

Suosikkibändilistani on vähitellen lopultakin muodostunut ja aikakausittaisessa järjestyksessä se on The Beatles, Steely Dan, Genesis, Toto, The Police, Hassisen kone, Pekka Pohjola, Phil Collins ja rypäs progressiivisvaikutteista poppia, johon menevät mm. bändit, Yes, Saga ja Alan Parsons Project sekä lisänä kaikenlaisia bändejä, jotka tavalla tai toisella, läheisesti tai etäisesti ovat sidoksissa edellä mainittujen kaltaiseen soundiestetiikkaan, kuten esim. Earth, Wind & Fire ja vaikkapa Rush.

Kaiken kaikkiaan mielestäni paras ja merkittävin populaarimusiikki tehtiin suunnilleen vuosien 1965 ja 1985 välillä, joten siltä aikaväliltä suosikkini löytyvät.

Toki hyvää on tehty myöhemminkin muttei mielestäni samassa mittakaavassa.

5. Musiikkivinkki lukijoille

Tutustukaa bändeihin ja artisteihin, joista ette ole ennen kuulleet, älkää turvautuko omaan mukavuusalueeseen.

Kyse on kuitenkin vain musiikista, mielestänne huono tai jopa kamala musiikki ei teitä vahingoita.

6. Ja lopuksi, haasta mukaan seuraava haastateltava musiikintekijä

Haastan Juha "Spide" Kuhlströmin ja jos häntä on jo haastateltu tai hän ei halua osallistua, Phil Carrin ja jos tämäkään ei onnistu, Tuomas Saaren, jonka lauluääntä, bändejä, karismaa ja biisintekoa olen aina diggaillut.

Toki Hämeenlinnasta löytyy muitakin, jotka voisin haastaa, mutta mennään nyt näillä.

Aiemmat haastattelut

  1. Muusikkoja ihan läheltä: Simo Naapuri

    Written by: Annukka Ruotsalainen

    Uudessa noin kuukausittain ilmestyvässä haastattelusarjassa pääset tutustumaan hämeenlinnalaisiin muusikoihin ja heidän ajankohtaisiin kuulumisiinsa. Kulloinenkin haastateltava haastaa mukaan seuraavan musiikintekijän. Ensimmäisenä haastattelussa Simo Naapuri.

Audience:

Tags:

Tuesday, March 2, 2021