Mistä valo pääsee sisään

Anne-Maija Aallon Mistä valo pääsee sisään voitti lasten ja nuorten Finlandia-palkinnon viime vuonna, eikä suotta!

Kirja on dystooppinen kuvaus Uus-Tokiosta. Paikasta, joka on osin uponnut veden alle.

"Kuvittele ensin veden alle jäänyt osa. Silmänkantamattomiin tornitalojen raatoja kuin teräviä koralleja, joiden vihertäviä kylkiä vesi nuolee. - - Kuvittele sanoin kuvaamatonta köyhyyttä, ihmisiä, jotka eivät omista yhtään mitään. - - Ja kuvittele sen vastapainoksi uskomatonta yltäkylläisyyttä, kiiltävän kauniita biilejä, seitsemännenkymmenennen kerroksen kattohuoneistoja, kauniisti puettuja ihmisiä ja ehdotonta valtaa. Sen jälkeen kuvittele kaiken alla hiljaa kytevä levottomuus kuin räjähdysherkkä aine." 

Kirjan maailma on siis hyvin kahtiajakoinen, toisaalla ovat ne, joilla menee hyvin ja jotka päättävät asioista. Toisaalla taas ne, joilla ei ole mitään arvoa yhteiskunnassa.

Kirjan tarinaa kerrotaan kolmesta eri näkökulmasta.

Aleksei palaa opiskelujen jälkeen kotiin. On tapahtunut jotain, mikä on jättänyt Alekseihin varjon. Hänen isänsä johtaa ihmistutkimuslaitosta, jossa ihmisten muisti pyyhitään pois. Aleksein äiti puolestaan pysyttelee huoneessaan ja elää virtuaalimaailmassa omaa elämäänsä.

Satomi päätyy Aleksein harjoitustehtäväksi laitokseen, Aleksein täytyy valvoa hänelle tehtävää operaatiota. Satomin ajatuksia kerrotaan Koeyksilön näkökulmasta. 

Marija on nuori nainen, joka kuuluu vastarintaan. Marijan tavoitteena on eriarvoisuuden vähentäminen radikaalein keinoin. Hän kuvaa Uus-Tokion köyhien osaa ja sitä vääryyyttä, jota he kokevat. 

Aleksein ja Marijan tiet kohtaavat, ja etenkin Aleksei saa huomata, etteivät opitut totuudet välttämättä olekaan niin yksiselitteisiä.

Kirja herättää valtavasti ajatuksia. Valosta ja pimeydestä, oikeasta ja väärästä, vallankäytöstä ja eriarvoisuudesta, perheistä ja muistoista. Myös vesi on läsnä monella tapaa. 

Välillä kirja vähän jopa ahdistaa, kun siihen luotu maailma tuntuu niin todelta.

Muistot tekevät meistä niitä, joita olemme. Ja jos muistot viedään meiltä, niin mitä jää jäljelle?

Suosittelen tarttumaan tähän Aallon kuulaan hienoon kirjaan, joka jättää jälkensä lukijaan olemalla lopulta hieman toiveikaskin!  

Kirja on itsenäinen jatko-osa Aallon Korento-kirjaan. 

Päivi