Mediataitoviikolla pureudutaan tietoturvaan ja valeuutisiin

Miten suunnistaa digimaailmassa turvallisesti? Onko kaikki netissä julkaistu totta? Miten huolehdit tietoturvastasi? Tunnistatko valeuutisen?

Aikuinen ja lapsi puhelimien kanssa, piirroskuva.

Mediataitoviikon (8.-14.2.2021) tavoitteena on kehittää lasten, nuorten ja aikuisten mediataitoja sekä vahvistaa aikuisten valmiuksia mediakasvatukseen.

Kirjasto nostaa esiin tietoturvan ja valeuutiset. 

Löydät molemmista aiheista kattavasti tietoa niin tekstien, videoiden kuin pelienkin muodossa alla olevista linkeistä.

Tietoturva

Lapsille

Tietoturvapeli Spoofy 

Kilpi, joka suojaa maailmaa kyberhyökkäyksiltä on rikkoutunut! Saisitko sinä autettua asukkaita heidän kyberpulmissaan ja etsittyä maailmaan kadonneet kyberkoneen osat? 

Spoofy on ilmainen viihteellinen oppimispeli, jossa seikkaillaan tutuissa ympäristöissä ratkoen erilaisia kyberpulmia. Spoofy on saatavilla suomeksi ja ruotsiksi ja ladattavissa sekä Android- että iOS-laitteille.  

Turvallisesti netissä -opas lapsille 

Netin käyttö voi olla hauskaa, mutta turvallisuus on vakava asia! Netissä voit törmätä huijareihin ja kiusaamiseen ja muihin tylsiin juttuihin. Salasanoistakin pitäisi huolehtia ja siitä, että laitteet pysyvät tallessa. Oppaassa on paljon tietoa ja kivoja tehtäviä.

Kotiturvalistit - Päivitykset

Onko tablettisi ja kännykkäsi päivitetty? Lyhyt video kertoo, miksi se kannattaa tehdä.

Lapsille ja nuorille

Sinä päätät 

Onko kaikki netissä julkaistu totta ja saako kaikkea käyttää? Entä kannattaako kertoa kaikki omat jutut kaikille?

Verkkomateriaalin aiheita ovat mm. yksityisyys ja tietoturva netissä. Sisältää jokaisesta teemasta lyhyen videon, kysymyksiä keskustelun pohjaksi ja tehtäviä. Aineisto on jaettu kahteen ikäryhmään: 9-13 v. ja 13-17 v.

Cyberdi 

Digimaailma voi yllättää hyvässä ja pahassa! Katso videot, julisteet ja animaatiot mietinnän ja keskustelun pohjaksi.

Nuorille ja aikuisille

Digiprofiilitesti

Oletko digimaailmassa aloittelija vai ammattilainen? Selvitä Sitran testillä omadigiprofiilisi! Testi kestää noin 5 minuuttia, ja sen lopuksi saat vinkkejä tietojesi hallintaan.

Tunnista ja vältä digihuijaukset
Kuluttajaliiton ja Lahden kaupunginkirjaston kaikille avoin webinaari 8.2.2021 kello 17-18.15. Webinaarissa käydään läpi, mitä nettikauppahuijaukset, huijausviestit ja tietojenkalastelu sisältävät ja miten niitä tunnistaa. Webinaarin osallistutaan maksuttoman Teams-palvelun avulla. Sivulla kerrotaan lyhyesti, mitä tarvitset.

Kyberturvallisuuskeskuksen oppaat yksityishenkilöille

Ota salasanat haltuun, turvaa tilisi, vältä nettihuijauksia ja muita äärimmäisen tärkeitä ohjeita.

Turvalistit 

Katso Tepon vinkit ja lyhyet humoristiset videot:

Aikuisille

Huijarit kuriin 

Tunnista tavallisimmat yksityishenkilöön kohdistuvat nettihuijaukset. Jos sinua on jo huijattu, voit ottaa yhteyttä puhelin- tai chat-neuvontaan. Myös selkokielinen versio.

Yksityisyyden suoja ja tietoturva

F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen kertoo kahdella lyhyellä videolla yksityisyydensuojasta verkossa ja internetin käyttäjiä vaanivista vaaroista sekä antaa hyvät vinkit:

Pankkiturvallisuus

Miten estät väärinkäytökset, asioit turvallisesti verkossa, vältät huijatuksi tulemisen etkä rupea rahamuuliksi. 

Digiturvallinen elämä -peli

Pelissä keskitytään työelämässä tarvittaviin digiturvataitoihin. Selviätkö sinä digiturvahaasteita täynnä olevasta työviikosta Tyrskylän kunnassa? Pelin voi ladata sovelluskaupoista, ja sen pelaaminen läpi vie aikaa puolesta tunnista tuntiin. 

Cyberdi-projektin tietopankki 

Tietopankissa kerrotaan mm. miten digihuijaus onnistuu ja miten hakkereita vastaan taistellaan. Lue blogia ja lataa infokortit.

Valeuutiset

Varhaiskasvatukseen ja koululaisille

Mediataitokoulun materiaali Luotettavan tiedon metsästäjät (pdf)

Mistä kaikkialta saa tietoa, miten tiedon luotettavuutta arvioidaan, oletko törmännyt valeuutisiin?

Sisältää taustaa ja tehtäviä eri tasoille.

Valheenpaljastajan mediataitopaketti koululaisille ja opiskelijoille
Yle Oppimisen kokoamat paketit 5.–6. luokille, 7.–9. luokille ja lukioille koostuvat alustuksesta, videosta, tehtävistä, testistä ja Trollibunkkeri-pelistä.


Yläkoululaisille ja aikuisille

Misinformaatio verkossa – miksi siihen uskotaan ja miten sitä voisi vastustaa

Katso Johanna Vehkoon asiantunteva luento

Valheenpaljastaja

Vuosi 2020 oli valeuutisten kultavuosi. Lue vaikkapa, miten meitä yritettiin huijata. Tai katso, miten tunnistat feikkivideon.

Trollibunkkeri-pakopeli

Olet tutkiva toimittaja, joka on saanut vihjeen autiotalossa toimivasta trollitehtaasta. Mutta se onkin ansa, ja sinun on ratkaistava monta pulmaa, jotta pääset ulos. Peli sopii parhaiten tietokoneella pelattavaksi.                

Trollitehdas-peli 

Heittäydy huijariksi, jonka tehtävänä on levittää pelkoa ja epäluuloa somessa. Kuinka monta ihmistä saat käännytetyksi työviikon aikana? Pelin on kehittänyt Ylen asiantuntijatiimi.

Sisältösekaannuksen selviytymisopas 

Erotatko netissä luotettavat ja epäluotettavat sisällöt toisistaan? Oppaassa esitellään tavallisimmat harhaanjohtamisen, väärän informaation ja manipuloinnin tavat.

Sosiaalisen median ilmiöt 

Aalto-yliopiston kaikille avoin ja ilmainen verkkokurssi. Luentojen aiheita ovat mm. totuuden jälkeinen aika, kuvat somessa, filtterikupla sekä politiikan ja sosiaalisen median kimurantti suhde. 

Näin tunnistat valeuutisen 

Asiantuntijaluennot aiheesta tarjoavat sekä teoreettista taustatietoa että käytännöllisiä keinoja valeuutisten tunnistamiseen.

Faktabaari

Faktantarkistuspalvelu tutkii väitteiden ja uutisten taustat ja faktat.
Palvelu on poliittisesti sitoutumaton ja kaikille avoin. Sisältää myös artikkeleita ja Informaatio-lukutaito-oppaan.