Mallimaailman karumpi puoli

Jos unelmoit mallin urasta tai elämästä julkisuudessa, lue Juno Dawsonin Mallikappale. Siinä 16-vuotiaalle Jana Novakille käy niin kuin usein haaveillaan: suuren mallitoimiston kykyjenetsijä löytää hänet lontoolaisesta huvipuistosta.

Vaikka tilaisuus arveluttaa Janaa, hän ei malta olla tarttumatta siihen.   

Yli 180-senttinen ja laiha, runsaita muotoja vailla oleva Jana on aina pikemminkin hävennyt ulkonäköään kuin ylpeillyt sillä, mutta nyt hänen androgyyni olemuksensa onkin juuri sitä mitä kaivataan.

Niin Janasta tehdään tähti, ja hänestä povataan mallimaailman seuraavaa sensaatiota. 

Alussa kaikki näyttää hyvältä. Janasta huolehditaan, hän pääsee mukaan tärkeisiin näytöksiin, lentämään muotiviikoille ja kuvauksiin Pariisiin, Milanoon, Kiinaan. Hän saa vierailla loistokkaissa juhlissa, pukeutua huippusuunnittelijoiden vaatteisiin, tavata idoleitaan…

Mutta ennen pitkää myös muotibisneksen karu puoli paljastuu. Työ on rankkaa. Kukaan ei kysy mallien mielipidettä, vaan kuvauksissa pitää alistua kaikkeen valittamatta. Glamour on kaukana, kun asuu surkeassa yhteiskämpässä ja tekee viikkoja töitä putkeen. Aina pitäisi olla parhaimmillaan – tai ainakin näyttää siltä.

Mallien nuoruutta ja ankaraa kilpailuasetelmaa käytetään hyväksi, ja osa alalla toimivista ammattilaisista käyttäytyy suorastaan rikollisesti. 

Juno Dawson kirjoittaa hyvin uskottavasti mallimaailman eri puolista. Kirjassa on toki vastinetta unelmille, mutta erityisen hyvin se tuo esiin alan kovuuden ja kylmyyden ja mallien esineellistämisen. 

Siitä huolimatta kirja on hyvin vetävä ja viihdyttäväkin. Pidin myös siitä, että nuoresta Janasta ei tehdä passiivista uhria, vaan hän löytää tavan selviytyä.

Kirjan alkukielinen nimi Meat Market on suomenkielistä raadollisempi, mutta Mallikappale on oikein kuvaava ja sille on perustelunsa myös tekstissä.  

Kirja sopii nuorille noin 15-vuotiaista ylöspäin ja ehdottomasti myös aikuisille.