Lintujen monipuolinen viisaus

Jennifer Ackermanin Viisaat linnut on oiva tietopaketti niin todellisille lintuasiantuntijoille kuin itseni kaltaisille luontoharrastajille, joille linnut ovat olleet eläimiä muiden joukossa.

Nimensä mukaan kirja jakaa tietoa lintujen viisaudesta. Ackerman esittelee lintujen viisautta laajasti ja pohtii samalla, mitä viisaus oikeastaan on ja miten sitä voidaan mitata.

Jotkut linnut ovat mestarillisia ongelmanratkojia ja osaavat esimerkiksi tehdä ja käyttää työkaluja ruoan hankintaan.

Joidenkin lintujen sosiaaliset taidot vetävät täysin vertoja ihmisille. Juonittelu, manipulointi, lohdutus, hellyydenosoitukset, yhteispeli lauman jäsenten kesken; linnuilta onnistuu nämäkin.

Linnut voivat olla vokaalisia virtuooseja ja oppia matkimaan jopa ihmisen puhetta. Monien muuttolintujen avaruudellinen nerous on jotain, mitä ihmisen on vaikea edes käsittää.

Kaiken tämän päälle linnut voivat olla myös mestarillisia sopeutujia. Ilmaston ja olosuhteiden muuttuessa se on erityisen tärkeää.

Ennen kirjan lukemista erotin juuri ja juuri harakan ja variksen toisistaan. Kirjan lukemisen jälkeen en ole juuri sen kummempi lajien tunnistaja, mutta seuraan lintuja nyt aivan uusin silmin ja korvin.

-Annukka/pääkirjasto