Lammin nykyinen kirjasto 30-vuotta

Lammin kirjaston 30-vuotisjuhlaa vietettiin torstaina 28.3., tasan kolmekymmentä vuotta avautumisen jälkeen.

Lammin kirjasto on kaupungin aktiivisimpia lähikirjastoja

Saara Juolan suunnittelema avara ja valoisa kirjasto avautui asiakkaille 28.3.1989. Kirjastotila palvelee edelleen hyvin lammilaisia, vuosikymmenten jälkeenkin. Lammin kirjasto-palvelupiste on yksi Hämeenlinnan vilkkaimmista ja aktiivisimmista lähikirjastoista. Viime vuonna Lammin kirjastosta lainattiin yli 64 000 kirjaa tai muuta nidettä. Lammin kirjasto tekee myös aktiivista kouluyhteistyötä ja järjestää paljon tapahtumia sekä lapsille että aikuisille.

Hämeenlinnan kaupunki myönsi vuonna 2017 Lammin kirjastolle kehittämispalkinnon Kesäpuuhaviikon järjestämisestä yhdessä monien muiden paikallistoimijoiden kanssa. Kesäpuuhaviikolla kirjastossa järjestetään lapsille maksutonta toimintaa. Näin lasten ei tarvitse olla yksin kotona vanhempien ollessa työssä ennen kesäloman alkamista.

Kirjastotoiminta Lammilla alkoi jo 1800-luvun lopulla

Vaikka nyt juhlitaankin nykyisen kirjastorakennuksen juhlavuotta, varsinainen kirjastotoiminta Lammilla alkoi kuitenkin jo paljon aikaisemmin, 1800-luvun loppupuolella. Lammin kirjasto perustettiin vuonna 1878. Rahoitus tuli arpajaisvoittorahoista. Arpajaisten tuotto oli 589 markkaa 35 penniä. Lisäksi kirjasto sai viisitoista kirjaa lahjoituksena.

Kirjaston pieni kokoelma sijaitsi aluksi Lammin vanhimmassa kansakoulussa, jossa oli myös kunnantupa. Rakennus paloi vuonna 1918 ja kirjaston toimintaan tuli katkos. Kirjastotoiminta alkoi uudelleen vasta vuonna 1926.

1920-luvulta 1960-luvun loppuun kirjasto toimi monissa eri tiloissa. Nykyistä kirjastotaloa edeltävä kirjastorakennus valmistui vuonna 1969 Pasaapelin koulun viereen. Siellä kirjastotoiminta jatkui kaksikymmentä vuotta, kunnes nykyinen kirjastorakennus valmistui Linjatielle vuonna 1989.

(Lähde: https://www.hamewiki.fi/wiki/Lammin_kirjasto)

Audience: