Kirjautuminen, lainojen uusiminen, aineiston varaaminen, omat tiedot

Sisältö

Kirjautuminen

Kirjaudu Omiin tietoihin Kirjaudu sisään -laatikosta tai klikkaamalla Omat sivut -otsikkoa ja valitsemalla valikosta haluamasi kohdan, jolloin pääset suoraan kyseisiin tietoihin.

Mobiiliversiossa (puhelimella) saat valikot esiin sinisestä, pyöreästä plus-painikkeesta. Valitse Omat sivut.

Näkymä sivuston mobiilinäytöstä.

Kirjoita kenttiin kirjastokorttisi numero ja tunnusluku (pin-koodi) ja klikkaa Kirjaudu sisään.

Jos sinulla ei ole kirjastokorttia, asioi paikan päällä kirjastossa. Voit pyytää kirjastokorttiisi tunnusluvun  kirjautumisruudun Uusi tunnusluku -linkistä. Tunnusluku lähetetään joko sähköpostilla tai tekstiviestillä.

Olet kirjautuneena sisään, kun punaisessa laatikossa, näytön oikeassa yläkulmassa näkyy nimesi. 

Kirjautuminen ei onnistu, jos olet lainauskiellossa. Olet lainauskiellossa,

 • kun myöhästymismaksuja on enemmän kuin 20 euroa
 • kun palauttamattomasta tai korvattavasta aineistosta on lähetetty lasku
 • huollettava on lainauskiellossa

Muista aina kirjautua ulos. Klikkaa yläkulman punaista laatikkoa ja valitse Kirjaudu ulos.

Lainat ja uusiminen

Valitse Omat sivut > Lainani.

Uusi lainasi klikkaamalla Uusi laina -painiketta. Uusi kaikki lainat kerralla klikkaamalla Uusi kaikki -painiketta. Mikäli sinulla on paljon lainoja, vieritä sivua alaspäin, jotta painike tulee näkyviin.

Järjestelmä ilmoittaa, onnistuiko uusiminen. Et voi uusia lainaa, mikäli

 • teoksesta on varauksia
 • olet uusinut lainaa 8 kertaa

Jos korttiisi on liitetty alle 15-vuotiaan lapsesi kortti, saat sen tiedot näkyviin Valitse kirjastokortti -linkin kautta.

Mikäli olet sallinut lainahistorian säilytyksen, pääset tarkastelemaan palauttamiasi lainoja Näytä lainahistoria -linkin kautta. Katso ohje lainahistorian tallentamiseksi.

Varaukset

Katso ohjevideo, miten teet varauksen verkkokirjastossa

Valitse Omat sivut > Varaukseni. Sivulla näet tekemäsi varaukset. Jononumero kertoo, mikä on sijoituksesi varausjonossa.

Jos varaus ei ole vielä noudettavissa, voit vaihtaa varauksen noutokirjaston tai poistaa varauksen.

Kun varaus on noudettavissa, varauksen tiedoissa näkyy noutokirjasto ja päivämäärä, milloin varaus on viimeistään noudettava. 

Aineistoa pidetään varattuna 7 päivää. Jo noudettavissa olevaa varausta ei voi poistaa verkkokirjaston kautta, vaan se on tehtävä ottamalla yhteys kirjastoon.

Jos varaus ei ole vielä noudettavissa tai kuljetuksessa noutopaikkaan, sen voi panna tauolle haluamaksesi ajaksi. Kun varaus on tauolla, ei se jää kiinni, mutta et menetä paikkaasi varausjonossa. Varauksen tauotus onnistuu kirjaston asiakaspalvelussa.

Tekemäsi varaukset e-kirjoihin ja -äänikirjoihin näet Ellibs-palvelussa. Kirjaudu ensin sisään Ellibsiin kirjastokortin numerolla ja tunnusluvulla ja valitse Oma kirjahylly. Tutustu Ellibs-palveluun.

Varauksen tekeminen

Hae ensin haluamasi teos. Hakulaatikko on sivun keskellä (Hae kirjaston kokoelmasta...).

Kirjoita hakulaatikkoon esimerkiksi teoksen nimi, tekijän nimi, sisältöä kuvaava asiasana. Klikkaa Hae ja näytä tulokset -suurennulasikuvaketta tai paina enteriä.

Näkymä sivuston hakulaatikosta ja hakusanaehdotuksista.

Lisää tarvittaessa hakuusi tarkentavia hakuehtoja ja valitse Lisää tarkentavia hakuehtoja -nuolikuvake.

Jos teosta on saatavilla eri aineistolajeissa, klikkaa hakutuloslistauksessa kohtaa Kaikki aineistolajit ja valitse haluamasi aineistolaji, esimerkiksi kirja tai cd-äänikirja.

Näkymä sivuston hakutuloksesta ja aineistolajin valinnasta.

Klikkaa teoksen tarkoissa tiedoissa Tee varaus -painiketta. Painikkeen teksti ilmoittaa, montako varausta teoksesta on.

Näkymä varauksen tekemisestä sivustolla.

Vaihda ponnahdusikkunassa tarvittaessa varauksen noutopaikkaa eli kirjastoa, josta haluat noutaa varauksesi ja valitse normaali varaus tai seutuvaraus.

Näkymä varauksen tyypin valinnasta: normaali vai seutuvaraus.

Normaali varaus kohdistuu noutopaikaksi valitsemasi kunnan kirjaston aineistoon. Normaali varaus on maksuton. Noutopaikaksi voit valita minkä tahansa kyseisen kunnan kirjastoyksikön. 

Seutuvaraus kohdistuu kaikkien Vanamo-kirjastojen kokoelmiin (Hattula, Hämeenlinna, Janakkala). Noutopaikaksi voit valita minkä tahansa listalla olevan noutopaikan. Seutuvarauksesta peritään aina 2,5 euron varausmaksu. Seutuvarausmaksu peritään myös noutamatta jätetystä aineistosta.

Saat noutoilmoituksen varauksestasi valintasi mukaan joko sähköpostina, tekstiviestinä tai kirjeenä. Voit muuttaa noutoilmoituksiesi lähettämistapaa lomakkeella tai kirjaston asiakaspalvelussa.

Ilmoituksesta näkyy  asiakasnumero, varauksen noutopaikka ja viimeinen noutopäivä.

Jos noutopaikaksi valitsemassasi kirjastossa on käytössä varausten itsepalvelunouto, löydät varaamasi teoksen noutohyllystä asiakasnumeron perusteella. Asiakasnumerosi on aina sama. 

Maksut

Valitse Omat sivut > Maksuni. Sivulla näkyvät kertyneet maksut. Maksuselitys kertoo, minkä tyyppisestä maksusta on kyse.

Mikäli et ole vielä palauttanut myöhässä olevia lainoja, maksuselityksenä on Arvioitu myöhästymismaksu.

Myöhästymismaksut voit maksaa mihin tahansa kirjastoon tai kirjastoautoon.

Omat tiedot

Valitse Omat sivut > Omat tiedot

Sivulla voit vaihtaa käyttäjänimen ja salasanan, määrittää varausten oletusnoutopaikan, päivittää tietosi, sallia lainahistorian tallentamisen ja liittää alle 15-vuotiaan lapsesi kortin omaan käyttäjätiliisi.

Jos muutat käyttäjänimen, muuta myös salasana. Muista tallentaa muutokset. Voit kirjautua tämän jälkeen sisään käyttäjänimellä ja salasanalla. Kirjautuminen onnistuu aina myös kirjastokortin numerolla ja pin-koodilla.

Omissa tiedoissa määritelty kotikirjasto tulee oletuksena noutopaikaksi, kun teet varauksen. Varauksen teon yhteydessä voit kuitenkin aina vaihtaa noutokirjaston haluamaksesi.

Kohdassa Kirjastokortti näet korttisi numeron, sähköpostiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Voit muuttaa puhelinnumeron ja sähköpostiosoitteen Päivitä tietosi -linkin kautta. 

Jos haluat saada muistutuksen lähestyvästä eräpäivästä sähköpostiisi tai varausten noutoilmoituksen tekstiviestinä tai sähköpostina, tee se verkkolomakkeella tai paikan päällä kirjastossa. Tee osoitteenmuutos samalla lomakkeella tai paikan päällä kirjastossa. Emme saa muuttuneita osoitetietoja muualta.

Jos haluat seurata, mitä olet kirjastosta lainannut, ota käyttöön lainahistoria. 

Valitse Omat sivut > Omat tiedot ja Päivitä tietosi -linkki. Ruksi sivulla kohta Säilytä lainahistoriasi. Lainatiedot tallentuvat ensin takautuvasti noin kolmen viimeisen kuukauden ajalta ja sen jälkeen kertyvät sitä mukaa kun palautat lainojasi.

Alle 15-vuotiaan kortin liität omaan käyttäjätiliisi kohdassa Lisää kirjastokortti.

 • kirjaudu verkkokirjastoon oman kirjastokorttisi numerolla ja pin-koodilla
 • valitse Omat sivut ja pudotusvalikosta Omat tiedot
 • valitse linkki Lisää kirjastokortti
 • anna lapsesi kirjastokortin numero ja siihen liitetty nelinumeroinen pin-koodi
 • valitse Lisää

Huomioi, että lapsen kortti voi olla verkkokirjastossa yhdistettynä vain yhden huoltajan korttiin.

Jos lapsen korttia ja tunnuslukua on jo käytetty kirjautumiseen Vanamo-verkkokirjastoon, sitä ei voi enää liittää huoltajan korttiin. Ota tässä tapauksessa yhteyttä kirjastoon kirjasto@hameenlinna.fi.

Omat listat

Valitse Omat sivut > Omat listat

Voit luoda muistilistoja kirjastoaineistosta. Sivulla näet luomasi listat ja niiden sisällön, voit poistaa listoja tai teoksia listoilta.

Uusia listoja luot näin:

 • kirjaudu sisään verkkokirjastoon
 • hae teoksen tiedot aineistohaulla
 • hakutuloslistalle, oikeaan reunaan tulee kaksi valmista listaa: Luettu ja Haluan lukea. Klikkaa jommankumman listan nimeä. Teos lisätään ko. listalle. Listan nimi muuttuu turkoosiksi, kun olet lisännyt teoksen sille.
 • jos haluat luoda uusia listoja, valitse teoksen tiedoissa Lisää listalle, anna listallesi nimi ja klikkaa Luo-painiketta. Luomasi listan nimi ilmestyy näkyviin, klikkaa sitä ja valitse Tallenna.
 • Kun tallennat teoksia listalle, jonka olet itse luonut (siis joku muu lista kuin Luettu tai Haluan lukea), saat sen näkyviin klikkaamalla Lisää listalle.

Ohjevideot

Kirjautuminen verkkokirjastoon

Varauksen tekeminen