Kirjautuminen, lainojen uusiminen, aineiston varaaminen

Kirjautuminen

Omiin tietoihin (kuva 1) pääset kirjautumaan sivuston oikeassa yläkulmassa olevasta Kirjaudu sisään -laatikosta (1.)

tai

klikkaamalla Omat sivut -otsikkoa ja valitsemalla valikosta haluamasi kohdan, jolloin pääset suoraan haluamiisi tietoihin (2.)

Kirjoita ensimmäiseen kenttään (kuva 2) kirjastokorttisi numero ja toiseen tunnuslukusi (pin-koodi) ja klikkaa Kirjaudu sisään -painiketta. Jos sinulla ei ole kirjastokorttia tai tunnuslukua, ota yhteyttä kirjastoon. 

Kun olet kirjautunut sisään, kirjautumislaatikossa näkyy nimesi. Kun klikkaat laatikkoa, näet tiedot lainoista, varauksista ja maksuista (kuva 3).

Kirjautuminen ei onnistu, mikäli olet lainauskiellossa. Olet lainauskiellossa, mikäli myöhästymismaksuja on enemmän kuin 20 euroa.

Kun lopetat verkkokirjaston käytön, muista aina kirjautua ulos. Kirjaudu ulos -painikkeen löydät kirjautumislaatikosta, silloin kun olet kirjautuneena sisään (kuva 3).

Lainojen uusiminen

Kirjaudu ensin sisään verkkokirjastoon.

Pääset tarkastelemaan lainojasi joko kirjautumislaatikon Lainoihin-linkin kautta tai Omat sivut -valikosta kohdasta Lainani. Näytölle listautuvat sinulla lainassa olevat teokset (kuva 4).

Valitse Uusi laina -painike tai Uusi kaikki -painike (uusii kaikki lainat kerralla).

Järjestelmä ilmoittaa, onnistuiko uusiminen. Et voi uusia lainaa, mikäli

  • teoksesta on varauksia
  • olet uusinut lainaa maksimimäärän (8 kertaa)

Aineiston varaaminen

Voit varata aineistoa verkkokirjastossa, kun olet kirjautunut sisään.

Hae ensin haluamasi teos. Hakulaatikko on sivun keskellä (Hae kirjaston kokoelmasta...). Voit kirjoittaa hakulaatikkoon esimerkiksi teoksen nimen, tekijän, sisältöä kuvaavan asiasanan (kuva 5)

Lisää tarvittaessa hakuusi lisää hakuehtoja painamalla hakulaatikon oikean reunan nuolikuvaketta.

Kun olet kirjoittanut hakulaatikkoon neljä ensimmäistä kirjainta, hakulaatikon alle avautuu pudotusvalikko. Järjestelmä ehdottaa antamillasi merkeillä alkavia tekijän nimiä, teoksen nimiä ja asiasanoja.

Jos hakemasi teoksen nimi, tekijä tai asiasana löytyy valikosta, voit valita sen hiirellä. Jos valikosta ei löydy etsimääsi, jatka vain kirjoittamista hakulaatikkoon. Ehdotukset päivittyvät sitä mukaa kuin kirjoitat. Pudotusvalikosta ei ole pakko valita mitään, haun voi vain kirjoittaa hakulaatikkoon ja klikata suurennuslasikuvaketta tai enteriä.

Jos teosta on saatavilla eri aineistolajeissa, klikkaa tuloslistauksessa kohtaa Kaikki aineistolajit ja valitse haluamasi aineistolaji, esimerkiksi kirja tai cd-äänikirja (kuva 6).


Klikkaa teoksen tiedoissa Varaa-painiketta (kuva 7). Painikkeen teksti ilmoittaa, montako varausta teoksesta on.

Vaihda ponnahdusikkunassa (kuva 8) tarvittaessa varauksen noutopaikkaa eli kirjastoa, josta haluat noutaa varauksesi ja valitse normaali varaus tai seutuvaraus.

Normaali varaus

Normaali varaus kohdistuu noutopaikaksi valitsemasi kunnan kirjaston aineistoon. Normaali varaus on maksuton.

Seutuvaraus

Seutuvaraus kohdistuu kaikkien Vanamo-kirjastojen kokoelmiin (Hattula, Hämeenlinna, Janakkala). 
Varaamasi teos kuljetetaan valitsemaasi kirjastoon. Seutuvarauksesta peritään aina 2,5 euron varausmaksu.

Varausmaksu tallentuu tietoihisi vasta siinä vaiheessa, kun varauksesi on noudettavissa noutopisteeseen. Seutuvarausmaksu peritään myös noutamatta jätetystä aineistosta.

Saat noutoilmoituksen varauksestasi valintasi mukaan joko sähköpostina, tekstiviestinä tai kirjeenä. Voit muuttaa noutoilmoituksiesi lähettämistapaa lomakkeella tai kirjaston asiakaspalvelussa.

Varauksen noutoaika on 7 päivää noutoilmoituksen lähettämisestä. Noutoilmoituksesta näkyy varauksen noutopaikka, varauksen viimeinen noutopäivä ja asiakasnumero.

Jos noutopaikaksi valitsemassasi kirjastossa on käytössä varausten itsepalvelunouto, löydät varaamasi teoksen noutohyllystä asiakasnumeron perusteella. Asiakasnumerosi on aina sama. 

Tehdyn varauksen voit poistaa Varaukseni-sivulla. Noudettavissa olevaa varausta et voi poistaa.

Sisältö