Hovimäki-sarja

Hovimäki esitettiin alun perin televisiossa vuosina 1999–2003, ja se on ollut aikaisemmin myös Yle Areenassa nähtävissä.

Kirjastossamme Hovimäki on lainattavissa dvd-levyinä. Sarjan neljä tuotantokautta on jaettu 3–4 levyyn/kausi.

Kyseessä on historiallinen draamasarja, joka kuvaa kuvitteellisen Lindhofin aatelissuvun ja kuvitteellisen Sepän torpparisuvun jäsenten elämän ylä- ja alamäkiä vuosina 1798–1907.

Vaikka tarina on kuvitteellinen, löytyy siitä paljon oikeita, Suomen historian tärkeitä tapahtumia. Myös puvustus, rakennukset ja erilaiset työtavat on pyritty tekemään sarjassa mahdollisimman realistisesti.

Koulun historian tunneilla (80-luvulla) itselläni meni moni asia ohi, jos se sivuutettiin lähinnä "asia ja vuosiluku -periaatteella". Sarjaa seuratessani moni historiallinen tapahtuma tai keksintö asettui aikajanalleen, vaikka toki pidin mielessäni, että kyseessä on kuitenkin draama eikä dokumentti.

Muun muassa perunanviljely, koululaitoksen kehittyminen, tulitikkujen valmistus ja naisten äänioikeus saavat paikkansa tässä suurtuotannossa. Jäin sarjaan koukkuun, ja katsoinkin kaikki tuotantokaudet melko nopealla tahdilla.

Sarja sisältää yhteensä 44 jaksoa, ja kaudet ovat nimeltään
1. kausi - Ruotsin vallan iltarusko
2. kausi - Keisarin auringon alla
3. kausi - Oolannin sodasta nälkävuosiin ja
4. kausi - Päin nousevan Suomen rantaa.

Hovimäkeä on kuvattu mm. Brinkhallin kartanossa Turussa, Mouhijärvellä (sepän paja ja rakennukset), Vammalassa (Sastamalan Pyhän Marian kirkko), Tampereella, Loimaalla, Suomenlinnassa, Hämeenlinnassa, Helsingissä ja Pietarissa.

Sarjan ovat käsikirjoittaneet Carl Mesterton, Anna-Liisa Mesterton, Kirsti Manninen ja Jussi-Pekka Aukia. Aukia vastaa myös sarjan musiikin sävellyksestä. Ohjaajat ovat Carl Mesterton ja apulaisohjaaja Anna-Liisa Mesterton.

Hovimäen näyttelijäkaarti on laaja ja vaikuttava, ja olikin kiinnostavaa nähdä mukana mm. Nina Hukkinen, Tapani Kalliomäki, Risto Salmi, Anneli Sauli, Minna Haapkylä, Eppu Salminen, Paavo Westerberg ja Leena Pöysti. Ensimmäisellä kaudella esiintyy jopa Leif Wager!

Hovimäki-sarjan pohjalta on tehty myös 6-osainen kirjasarja, jonka ovat kirjoittaneet tv-sarjan käsikirjoittajat. Kirjasarja ulottuu vuoteen 2000 saakka.

Hovimäki-kirjoihin en ole vielä ehtinyt tarttua, mutta ehkäpä vaikka sitten lomalla!

Katja T./pääkirjasto