Hämeenlinnan pääkirjasto avautuu 1. syyskuuta klo 10

Kirjastoa voi käyttää sekä palveluaikana että omatoimisesti.

Hämeenlinnan pääkirjaston peruskorjaus, kalustus ja muutto on valmistunut. Kirjaston tilat ja palvelut avautuvat asiakkaille tiistaina 1. syyskuuta 2020 klo 10.

Peruskorjattu pääkirjasto

Pääkirjaston vuosina 2018-2020 toteutetussa peruskorjauksessa uusittiin mm. viemäröinti, lämmitys, sähköt, ilmastointi, kaikki pinnat ja valaistus. Myös ikkunat uusittiin ja akustiikkaa parannettiin puisella akustisella sälekatolla. Kirjaston katolle asennettiin 30 aurinkopaneelia.

Peruskorjauksen yhteydessä kalustus uusittiin ja ajanmukaistettiin. Kirjastotilasta tuli valoisampi ja kirjastoa ympäröivä ainutlaatuinen maisema Vanajavedelle ja linnalle on nyt paremmin näkyvillä.

Kirjaston tiloja järjestettiin uudelleen eri äänivyöhykkeiden alueisiin. Lehtisali ja hiljainen lukutila ovat vierekkäin. Lehtisalin yhteydessä olevasta nk. viherhuoneesta avautuvat kirjaston kauneimmat maisemat järven ja linnan suuntaan.

Työskentely- ja harrastustilat kaikkien käytössä

Kirjastossa on työ- ja harrastustiloja, jotka ovat kaikkien käytettävissä. Syyskuusta alkaen asiakkaat voivat varata tiloja verkossa Varaamo-palvelun kautta.

Varattavia tiloja ovat esim. Studio, Mediahuone, Soittohuone ja Digitointi- ja editointitilat. Studiossa asiakkaat voivat tehdä esim. demotasoisen äänitteen tai podcastin. Studiossa mm. sähköbasso, -kitara ja –rummut sekä kosketinsoitin ja akustinen kitara.

Mediatila on digitaalisesti erittäin hyvin varustettu tila pienimuotoisia esityksiä ja tapahtumia varten. Mediatilassa voi myös katsella elokuvia, kuunnella musiikkia ja laulaa karaokea. Soittohuoneessa on piano ja siellä voi myös soittaa omilla soittimilla.

Myös maksuttomia Urban Office-työskentelytiloja sekä kokous- ja ryhmätiloja voi varata Varaamon kautta. Musiikkisalin nimi on vaihtunut Leino-saliksi. Se on entiseen tapaan varattavissa luento- ym. tilaisuuksiin.

Kaksi tapahtumatilaa ja kolme  näyttelytilaa

Kirjastossa on kaksi esiintymistilaa, musiikkiosastolla sijaitseva Avolava sekä Kirjastotori. Niissä kaupungin asukkaat voivat järjestää tapahtumia ja tilaisuuksia itse tai yhteistyössä kirjaston kanssa. Keskellä kirjastoa sijaitsevalla Kirjastotorilla on nyt myös flyygeli konsertteja varten.

Kirjastolla on kolme varattavaa taidenäyttelytilaa. Kirjaston Gallerian lisäksi pienempiä näyttelyitä voi laittaa esille aulan näyttelytilaan tai lehtisalin näyttelyseinälle.

Auki aamuvarhaisesta iltamyöhään

Pääkirjasto tulee olemaan auki seitsemänä päivänä viikossa klo 6.00-22.00.

Palveluaikaa on yhtä paljon kuin aikaisemminkin. Aukioloaikaa pidennetään omatoimiajalla, jolloin kirjaston asiakkaat voivat käyttää kirjaston ensimmäistä ja toista kerrosta myös varhain aamulla ja myöhään illalla.

Omatoimiaukiolon mahdollistaa uusi kulunvalvontajärjestelmä, joka otetaan käyttöön syyskuussa. Omatoimiaikana asiakkaat pääsevät sisään kirjastokortilla ja tunnusluvulla.

Mahdollisuus omatoimikäyttöön lisätään kaikkien nykyisten yli 15-vuotiaiden asiakkaiden kirjastokortteihin eikä se edellytä toimia asiakkailta. Alle 15-vuotiailta vaaditaan huoltajan allekirjoittama sopimus.

Kirjavarasto Jemma avautuu vuodenvaihteessa

Uusien harrastus- ja työskentelymahdollisuuksien lisäksi kirjastossa on edelleen runsaasti tilaa myös kirjoille.

Vuoden vaihteessa avautuu kirjaston pohjakerroksessa sijaitseva laaja kirjavarasto Jemma.  Siellä on noin 50 000 kirjaa tai muuta nidettä. Jemma tulee olemaan asiakkaiden käytettävissä kirjaston asiakaspalveluaikoina.

Jemman asiakaskäyttöä varten pohjakerroksen ja ensimmäisen kerroksen väliin on rakennettu uusi portaikko. Jemmaan pääse myös hissillä.

Tags:

Monday, August 17, 2020