Hämeenlinnan kirjaston tietokoneet

Kaikissa Hämeenlinnan kirjastoissa on käytössäsi asiakastietokoneita.

Asiakastietokoneet

Kaikissa kirjastoissa on käytössäsi asiakastietokoneita. Koneilta pääset myös kaikkiin kirjastoissa käytettävissä oleviin e-lehtipalveluihin ja muihin tietokantoihin.

Kaikki asiakaskoneet ovat jonotuskoneita, niitä ei voi varata etukäteen. Koneiden käyttöaika on rajattu, lyhimmillään pikakoneilla käyttöaika on vain 15 minuuttia, pisimmillään jopa neljä tuntia. Kaikkien kirjastojemme vakiovarusteisiin kuuluvat skanneri ja väritulostin.

Pääkirjaston tietokoneet

Tietokoneiden käyttöön ei tarvita tunnuksia. Kaikki käyttäjän tiedot häviävät uudelleenkäynnistyksessä, muista tallentaa tarvittaessa tiedostosi ulkoiselle muistivälineelle.

Lähikirjastojen Chrome-tietokoneet

Lähikirjastoissa on käytössä Googlen ChromeOS-käyttöjärjestelmän laitteita, jotka tarjoavat helpon tavan käyttää verkkopalveluita.

Asiakastietokoneella voit käyttää Chrome-internetselainta, luoda tai muokata asiakirjoja, käyttää pilvipalveluja ja usb-muistitikkua, tulostaa, katsella tai kuunnella.

Jos sinulla on käytössäsi henkilökohtainen Google- tai Microsoft-tili, voit kirjautua palveluihin ja käyttää pilvipalveluita.

Esim. Microsoft-tilin avulla voit luoda, tallentaa ja käsitellä Word-, Excel- ja PowerPoint-tiedostoja. Aina kun lopetat tietokoneen käytön muista kirjautua ulos (Sulje käyttökerta)!

Katso tarkemmat ohjeet Chrome-asiakastietokoneiden käyttöön.

Tiedonhakukoneet

Kirjastoissa on myös asiakaskoneita, jotka on tarkoitettu vain kirjaston oman kokoelmatietokannan ja muiden tiedonhakuun tarkoitettujen tietokantojen ja e-palveluiden käyttöön.

Tablettitietokoneet

Hublet

Pääkirjastossa on asiakkaiden käytössä Hublet-tabletteja, joita voi lainata kirjastokortilla ja tunnusluvulla. Hublet-laitteiden lainaus/latausasemat sijaitsevat yläkerran infopisteen edessä ja lainauskerroksessa automaattien läheisyydessä. 

 • Tabletin lainaaminen tapahtuu näyttämällä kirjastokortin viivakoodia latausaseman lukijalle ja näppäilemällä nelinumeroisen tunnusluvun.
 • Tablettia voi käyttää kaksi tuntia esimerkiksi kirjaston e-aineistojen lukemiseen tai verkossa asiointiin.
 • Käytön jälkeen tabletti palautetaan takaisin latausasemaan. Samalla kaikki käyttäjäkohtaiset tiedot pyyhkiytyvät automaattisesti laitteen muistista.
 • Tablettia voi käyttää ainoastaan kirjaston tiloissa, sillä se ei toimi muualla kuin kirjaston verkossa.

iPadit

iPadeja lainataan lähikirjastojen asiakaspalvelusta. Asiakkaalla on oltava voimassa oleva kirjastokortti. iPadeja ei lainata kotiin. Tabletetilla voit muun muassa lukea kirjaston tarjoamia e-kehtiä, asioida verkossa ja pelata pelejä.

Hämeenlinnan pääkirjastossa on myös e-aineiston käyttöön tarkoitettuja tabletteja lehtisalissa ja lainauskerroksessa. Lisäksi lasten osastolla ja Jukolan kirjastossa on pelitabletteja.

Langaton verkko

Langaton lähiverkkoyhteys (WLAN) on avoimessa käytössä kaikissa kirjastoissa. Kirjaston verkko on avoin ja näkyvä, joten löydät sen selaamalla saatavilla olevia langattomia verkkoyhteyksiä (SSID = kirjasto). Tulostaminen kirjaston tulostimille ei ole mahdollista.

Yhteys on salaamaton, muista pitää huolta tietoturvastasi ja käytä koneessasi palomuuria ja virustentorjuntaohjelmaa. Kirjasto ei vastaa langattoman verkon käytöstä aiheutuneista ongelmista.

Editointitila

Pääkirjaston editointitilassa asiakkaat voivat itsenäisesti

 • muuttaa LP-levyjä, kasetteja ja VHS-videoita digitaaliseen muotoon
 • muokata kuvia, ääntä ja musiikkia
 • skannata ja tulostaa paperikuvia ja dioja
 • polttaa työt CD- tai DVD-levyille

Lisätietoa editointitilasta

Opastusta

 1. Opastusta e-aineistojen käyttöön

  Milloin: tiistai 4 syyskuuta 10:00 - 16:00
  Paikka: Kalvolan kirjasto

  Henkilökohtaista opastusta e-aineistojen käytössä. Varaa aika etukäteen.

 2. Opastusta e-aineistojen käyttöön

  Milloin: tiistai 11 syyskuuta 10:00 - 16:00
  Paikka: Kalvolan kirjasto

  Henkilökohtaista opastusta e-aineistojen käytössä. Varaa aika etukäteen.

 3. Opastusta e-aineistojen käyttöön

  Milloin: tiistai 18 syyskuuta 10:00 - 16:00
  Paikka: Kalvolan kirjasto

  Henkilökohtaista opastusta e-aineistojen käytössä. Varaa aika etukäteen.

 4. Opastusta e-aineistojen käyttöön

  Milloin: tiistai 25 syyskuuta 10:00 - 16:00
  Paikka: Kalvolan kirjasto

  Henkilökohtaista opastusta e-aineistojen käytössä. Varaa aika etukäteen.