Hämeenlinnan kirjaston tietokoneet

Kaikissa Hämeenlinnan kirjastoissa on käytössäsi asiakastietokoneita.

Asiakastietokoneet

Kaikissa kirjastoissa on käytössäsi asiakastietokoneita. Koneilta pääset myös kaikkiin kirjastoissa käytettävissä oleviin e-lehtipalveluihin ja muihin tietokantoihin.

Kaikki asiakaskoneet ovat jonotuskoneita, niitä ei voi varata etukäteen. Koneiden käyttöaika on rajattu, lyhimmillään pikakoneilla käyttöaika on vain 15 minuuttia, pisimmillään jopa neljä tuntia. Kaikkien kirjastojemme vakiovarusteisiin kuuluvat skanneri ja väritulostin.

Pääkirjaston tietokoneet

Tietokoneiden käyttöön ei tarvita tunnuksia. Kaikki käyttäjän tiedot häviävät uudelleenkäynnistyksessä, muista tallentaa tarvittaessa tiedostosi ulkoiselle muistivälineelle.

Lähikirjastojen Chrome-tietokoneet

Lähikirjastoissa on käytössä Googlen ChromeOS-käyttöjärjestelmän laitteita, jotka tarjoavat helpon tavan käyttää verkkopalveluita.

Asiakastietokoneella voit käyttää Chrome-internetselainta, luoda tai muokata asiakirjoja, käyttää pilvipalveluja ja usb-muistitikkua, tulostaa, katsella tai kuunnella.

Jos sinulla on käytössäsi henkilökohtainen Google- tai Microsoft-tili, voit kirjautua palveluihin ja käyttää pilvipalveluita.

Esim. Microsoft-tilin avulla voit luoda, tallentaa ja käsitellä Word-, Excel- ja PowerPoint-tiedostoja. Aina kun lopetat tietokoneen käytön muista kirjautua ulos (Sulje käyttökerta)!

Katso tarkemmat ohjeet Chrome-asiakastietokoneiden käyttöön.

Tiedonhakukoneet

Kirjastoissa on myös asiakaskoneita, joiden käyttö on rajattu vain kirjaston oman kokoelmatietokannan ja muiden tiedonhakuun tarkoitettujen tietokantojen ja e-palveluiden käyttöön.

Tablettitietokoneet

iPad-laitteita voi käyttää kirjaston tiloissa. iPadeja lainataan kirjastojen asiakaspalvelusta. Asiakkaalla on oltava voimassa oleva kirjastokortti. iPadeja ei lainata kotiin.

Hämeenlinnan pääkirjastossa on myös e-aineiston käyttöön tarkoitettuja tabletteja lehtisalissa ja lainauskerroksessa. Lisäksi lasten osastolla ja Jukolan kirjastossa on pelitabletteja.

iPadeilla voit muun muassa

 • lukea PressDisplayn ja ePressin kautta ulkomaisia ja kotimaisia sanomalehtiä
 • tutustua e-kirjoihin, laitteisiin on ladattuna valmiiksi joitain tekijänoikeuksista vapaita teoksia
 • selata nettiä Safari-selaimella
 • pelata pelejä

Langaton verkko

Langaton lähiverkkoyhteys (WLAN) on avoimessa käytössä kaikissa kirjastoissa. Kirjaston verkko on avoin ja näkyvä, joten löydät sen selaamalla saatavilla olevia langattomia verkkoyhteyksiä (SSID = kirjasto). Tulostaminen kirjaston tulostimille ei ole mahdollista.

Yhteys on salaamaton, muista pitää huolta tietoturvastasi ja käytä koneessasi palomuuria ja virustentorjuntaohjelmaa. Kirjasto ei vastaa langattoman verkon käytöstä aiheutuneista ongelmista.

Editointitila

Pääkirjaston editointitilassa asiakkaat voivat itsenäisesti

 • muuttaa LP-levyjä, kasetteja ja VHS-videoita digitaaliseen muotoon
 • muokata kuvia, ääntä ja musiikkia
 • skannata ja tulostaa paperikuvia ja dioja
 • polttaa työt CD- tai DVD-levyille

Lisätietoa editointitilasta

 1. Vertaisopastusta

  Milloin: Torstai 22 maaliskuuta 10:00 - 11:30
  Paikka: Atk-luokka Hämeenlinnan pääkirjasto

  Vertaisopastusta tietokoneen, netin ja älypuhelimen peruskäytössä sekä sähköisessä asioinnissa. Ota halutessasi oma laite mukaasi.

 2. Tietokoneopastusta

  Milloin: Perjantai 23 maaliskuuta 10:00 - 12:00
  Paikka: Atk-luokka Hämeenlinnan pääkirjasto

  Henkilökohtaista opastusta tietokoneen, tabletin tai älypuhelimen sekä sähköisten palveluiden käytössä. Ota halutessasi mukaan oma laitteesi.