Hämeenlinnan kirjaston tietokoneet

Kaikissa Hämeenlinnan kirjastoissa on käytössäsi asiakastietokoneita.

Kaikissa kirjastoissa on käytössäsi asiakastietokoneita. Koneilta pääset myös kaikkiin kirjastoissa käytettävissä oleviin e-lehtipalveluihin ja muihin tietokantoihin.

Kaikki asiakaskoneet ovat jonotuskoneita, niitä ei voi varata etukäteen. Kaikkien kirjastojemme vakiovarusteisiin kuuluvat skanneri ja väritulostin.

Windows-tietokoneet

Pääkirjastossa on 6 kappaletta Windows-käyttöjärjestelmän asiakaskoneita. Koneelle ei tarvitse kirjautua sisään. Jos kone on auki, voit aloittaa käytön. Mikäli kone on sammutettu, käynnistä se keskusyksiköstä. 

Koneilla on käytössä Microsoftin toimistoohjelmat (Word, Excel, Powerpoint, Access), internetselaimet Chrome ja Edge, kuvankäsittelyohjelma paint.net, tekstieditori Notepad++. 

Kun koneelta kirjaudutaan ulos, kone tyhjentää kaikki käyttäjäkohtaiset tiedot (mm. lataukset, selainhistorian) ja käynnistyy uudelleen. 

Chrome-tietokoneet

Kirjastoissa on käytössä Googlen ChromeOS-käyttöjärjestelmän laitteita, jotka tarjoavat helpon tavan käyttää verkkopalveluita.

Asiakastietokoneella voit käyttää Chrome-internetselainta, luoda tai muokata asiakirjoja, käyttää pilvipalveluja ja usb-muistitikkua, tulostaa, katsella tai kuunnella.

Jos sinulla on käytössäsi henkilökohtainen Google- tai Microsoft-tili, voit kirjautua palveluihin ja käyttää pilvipalveluita.

Esim. Microsoft-tilin avulla voit luoda, tallentaa ja käsitellä Word-, Excel- ja PowerPoint-tiedostoja. Aina kun lopetat tietokoneen käytön muista kirjautua ulos (Sulje käyttökerta)!

Katso tarkemmat ohjeet Chrome-asiakastietokoneiden käyttöön.

Tiedonhakukoneet

Kirjastoissa on asiakaskoneita, jotka on pääsääntöisesti tarkoitettu kirjaston oman kokoelmatietokannan ja muiden tiedonhakuun tarkoitettujen tietokantojen ja e-palveluiden käyttöön.

Koneita voi käyttää myös muuhun lyhytaikaiseen nettiasiointiin, ja niiltä voi tulostaa.

Tablettitietokoneet

iPadit

iPadeja lainataan lähikirjastojen asiakaspalvelusta. Asiakkaalla on oltava voimassa oleva kirjastokortti. iPadeja ei lainata kotiin. 

Tabletilla voit muun muassa lukea kirjaston tarjoamia e-lehtiä, asioida verkossa ja pelata pelejä.

Langaton verkko

Langaton lähiverkkoyhteys (WLAN) on käytössä kaikissa kirjastoissa.

Kirjaston verkko on avoin ja näkyvä, joten löydät sen selaamalla saatavilla olevia langattomia verkkoyhteyksiä (SSID = KirjastoAsiakas).

Tulostaminen langattomasta verkosta kirjaston tulostimille ei ole mahdollista.

Yhteys on salaamaton, muista pitää huolta tietoturvastasi ja käytä koneessasi palomuuria ja virustentorjuntaohjelmaa. Kirjasto ei vastaa langattoman verkon käytöstä aiheutuneista ongelmista.

Editointitila

Pääkirjaston editointitilassa asiakkaat voivat itsenäisesti

 • muuttaa LP-levyjä, kasetteja ja VHS-videoita digitaaliseen muotoon
 • muokata kuvia, ääntä ja musiikkia
 • skannata ja tulostaa paperikuvia ja dioja
 • polttaa työt CD- tai DVD-levyille

Lisätietoa editointitilasta

Opastusta

 1. Digisampo

  When: Wednesday 20 October 10:00 - 12:00
  Location: Hattula Main Library

  Digitaitoja ja kirjoittamista matalalla kynnyksellä

 2. Digisampo

  When: Wednesday 27 October 10:00 - 12:00
  Location: Hattula Main Library

  Digitaitoja ja kirjoittamista matalalla kynnyksellä