Hämeenlinnalaiset käyttävät ahkerasti kirjastoja

Viime vuonna yli miljoona lainausta ja yli 440 000 kirjastokäyntiä

Hämeenlinnan kaupunginkirjastosta eli pääkirjastosta ja kuudesta lähikirjastosta ja kahdesta kirjastoautosta lainattiin vuonna 2018 yhteensä yli miljoonaa kirjaa tai muuta nidettä. Vuoden aikana eri kirjastopisteissä kävi yhteensä yli 440 000 asiakasta. Vanamo verkkokirjastoa käytettiin yli puoli miljoonaa kertaa.

Kirjastojen tapahtumissa kävi yli 16 000 ihmistä

Pääkirjastoissa ja lähikirjastoissa järjestettiin viime vuonna yhteensä 231 tapahtumaa ja niissä kävi yli 16 000 ihmistä. Tapahtumia olivat esimerkiksi kirjailijavierailut, satutunnit, musiikkiesitykset ja muut kulttuuritapahtumat.

Kirjastot tarjosivat myös ilmaista koulutusta kuntalaisille. Kirjastoissa järjestettiin yli 600 koulutustilaisuutta, joihin osallistui lähes 11 000 kuntalaista. Koulutukset liittyivät muun muassa monipuolisiin lukutaitoihin, verkossa olevien palveluiden käyttöön ja tiedonhaun opetukseen.

Kokoelma sisältää lähes 380 000 nidettä

Kaupunginkirjaston kokoelma sisältää lähes 380 000 nidettä. Kirjojen lainaus kasvoi noin kolme prosenttiyksikköä. Musiikin lainaus puolestaan jatkoi vähenemistään, mikä johtuu pitkälti musiikin suoratoistopalveluiden suosiosta. Sama ilmiö on nähtävissä myös Suomen muissa yleisissä kirjastoissa.

Lähikirjastojen ja kirjastoautojen lainausmäärät kasvoivat

Kirjastojen kokonaislainausmäärä pysyi samalla tasolla kuin edellisvuonna. Tämä tulos oli hyvä, sillä pääkirjasto palveli syksyllä 2018 asiakkaita muuton vuoksi supistetuilla palveluilla ennen kuin koko Wetterin väistötila avautui marraskuussa. Lisäksi Jukolan kirjaston sulkeutumisen ja Nummen kirjaston avautumisen välillä oli pieni katkos.

Vaikka pääkirjaston lainaus pieneni viime vuonna muutosta johtuen, lähikirjastojen lainaus puolestaan kasvoi. Esimerkiksi Hauhon, Kalvolan ja Rengon kirjastojen lainausmäärät nousivat.

Myös kirjastoautoista lainatun aineiston määrä nousi muutamalla prosenttiyksiköllä. Kirjastoautot ovat edelleen kirjaston tehokkaimpia yksiköitä. Kirjastoautot vierailevat mm. kouluilla ja päiväkodeilla, jolloin niistä lainataan muutamassa tunnissa satoja kirjoja. Kirjastoautot palvelevat myös harvaan asuttuja alueita, jotka ovat kaukana kiinteistä kirjastoista.

Nummen kirjaston lainoista vajaa puolet aikuisten aineistoa

Asiakkaat ovat löytäneet elokuun puolivälissä 2018 avautuneen Nummen kirjaston. Vaikka kirjasto sijaitsee koulun vieressä Nummikeskuksessa, myös aikuiset käyttävät kirjastoa.

Aikuisten aineistolainaukset muodostavat lähes puolet Nummen kirjaston lainausmäärästä. Esimerkiksi kauno- ja tietokirjallisuuden lainoissa lasten ja nuorten aineiston lainauksen osuus oli noin 42 prosenttia ja aikuisten 40,4 prosenttia. Lisäksi Nummelta lainattiin lehtiä, dvd:itä ja musiikkiäänitteitä.

E-äänikirjojen suosio nopeassa kasvussa

Vanamo-kirjastojen eli Hattulan, Hämeenlinnan ja Janakkalan kirjastojen asiakkailla on käytettävissään Ellibs e-kirjapalvelussa yli 1000 e-kirjaa ja yli 130 e-äänikirjaa.

E-kirjojen ja e-äänikirjojen käyttö lisää yhä suosiotaan. Erityisesti e-äänikirjojen lainaus kasvoi 236 prosenttiyksikköä vuoden aikana. Vanamo-kirjastojen e-kirjoja lainattiin viime vuonna noin 9500 kertaa.

Myös e-lehtipalveluja käytettiin ahkerasti, sillä vuoden aikana e-lehtiä käytettiin yhteensä yli 43 000 kertaa.

Hämeenlinnan kaupunginkirjaston vuositilastot 2018 infograafina

Audience:

Tags:

Monday, March 4, 2019