Hämeenlinnan kirjaston palvelut kouluille

Tervetuloa ohjatulle kirjastovierailulle tai kirja- ja musavinkkaukseen!

Ajankohtaista: 

Lukufestarit Tylypahkan tyyliin -hankkeen meemikisa 1.12.—20.12.2018

Meemikisaan osallistutaan tekemällä Harry Potter -aiheinen tai yleensä Tylypahkan maailmaan sijoittuva meemi ja lähettämällä se yksityisviestinä Instagram-tilille kirjaston_lukufestarit. Toiseen viestiin tulee tekijän yhteystieto (etunimi ja puhelinnumero tai sähköpostiosoite). Meemin voi lähettää myös sähköpostin liitteenä osoitteeseen ulla.karila(at)hameenlinna.fi. Hyvät meemit julkaistaan Instagramissa, ja ainakin kolme parasta meemia palkitaan. 

Meemi voi olla villi tai viisas tai nokkela tai naurettava, mutta se ei saa loukata ketään. Myös tekijänoikeuksia tulee kunnioittaa. Hyviä ilmaisia muokattavia kuvia löytää esim. Pixabay.com-kuvapankista. Googlen kuvahaussa kannattaa suodattaa hakutulos käyttöluvan perusteella "saa käyttää uudelleen ei-kaupallisesti ja muokata". Suodatin löytyy työkaluista. Kuvan voi tietysti myös tehdä itse.

Tylypahka-hanke on suunnattu 5.- ja 6.- luokkalaisille, mutta meemikisa on avoin kaikille nuorille hämeenlinnalaisille Harry Potter -faneille. 

Kutsumme ohjatulle kirjastovierailulle

Alakoulujen 1. luokat keväällä lähikirjastoon tai kirjastoautoon
Opitaan, miten kirjastossa käyttäydytään, lainataan ja palautetaan ja saadaan lukuvinkkejä.
Alakoulujen 4. luokat syksyllä omaan lähikirjastoon
Opitaan hakemaan tietoa ja löytämään lainattavaa kirjastosta. Osallistutaan esimerkiksi vinkkaustuokioon tai tutustutaan e-kirjastoon.
Yläkoulujen 8. luokat keväällä pääkirjastoon tai omaan lähikirjastoon genre-vinkkaukseen.

Kirjastostartit: Kouluilla käyvät kirjastoautot järjestävät eka- ja tokaluokkalaisille kirjastostartteja.

Muutkin luokka-asteet voivat varata tarvittaessa vierailuajan. Vierailu voi sisältää esimerkiksi kiertokävelyn kirjastossa, kirjastonkäytön pikakertausta, vinkkaus- tai satuhetken, opastusta tiedonhaussa tai tutustumista e-aineistoihin. 7. luokille järjestämme mahdolllisuuksien mukaan kirjastostartteja yläkoulun aluksi.

Löydätkö valmiista ohjelmista ryhmällesi sopivan?

Eskarit eka kertaa kirjastossa
Pääkirjastossa tutustutaan lastenosastoon ja sen toimintaan oman kokemisen kautta. Vierailu voi sisältää esimerkiksi satuhetken, mediakasvatustuokion tai elämyksellistä toimintaa.
Lisätiedot ja varaukset pääkirjastossa: Taina Valkeajärvi, taina.valkeajarvi(at)hameenlinna.fi ja Margit Stenhammar, margit.stenhammar(at)hameenlinna.fi (Huom! Ei järjestetä syys- ja lokakuussa, pääkirjaston muuton aikaan).

Eskareiden sadutuspaja
Kerro satu tai tarina. Kirjaan sen juuri niin kuin sen minulle kerrot. Lopuksi luen tarinasi ja voit muuttaa tai korjata sitä, mikäli haluat. Pajassa kokeillaan sadutuksen eri muotoja. Pajan kesto 30–45 min. tai sopimuksen mukaan.
Lisätiedot ja varaukset: Sini Kiuas, sini.kiuas(at)hameenlinna.fi

3. ja 7. luokat: Monikulttuurinen musiikkimatka maailman eri kolkkiin - musiikkivinkkaustuokio pääkirjastossa. Musiikkimatkan voi tilata myös koululle.
Lisätiedot ja varaukset: Ilkka Marjanen, ilkka.marjanen(at)hameenlinna.fi

6. luokat: e-kirjasto -työpaja, jossa opetellaan käyttämään e-kirjoja ja e-äänikirjoja, e-lehtiä ja e-musiikkia. Voidaan järjestää kirjastossa tai koulussa.
Lisätiedot ja varaukset: Hannele Tiitto, hannele.tiitto(at)hameenlinna.fi

8. luokat: Faktaa vai feikkiä? -työpaja, jossa tarkastellaan valeuutisia ja pohditaan median luotettavuutta. Voidaan toteuttaa kirjastossa tai koululla.
Lisätiedot ja varaukset: Ulla Karila, ulla.karila(at)hameenlinna.fi

Kaikille ala- ja yläkouluille

Lukudiplomit
Vuosittain päivitettävät kirjalistat ja tehtävät houkuttelevat lukemaan! 
Lukudiplomikirjat ja -tehtävät

Kirjasarjat
Kirjasarjat ovat Hämeenlinnan kouluille tarkoitettuja kirjapaketteja. Niistä riittää luettavaa joko kokonaiselle luokalle tai pienelle ryhmälle.
Kirjasarjalistat ja ohjeet

Aineistopaketit
Opettajat voivat tilata kirjastosta aineistopaketin omasta aiheesta. Jos kirjastoauto käy koululla, toimitamme materiaalit perille asti.

Tee tilaus verkkolomakkeella vähintään viikkoa ennen.

Voit myös tilata sähköpostilla: ulla.karila@hameenlinna.fi tai taina.valkeajarvi@hameenlinna.fi tai margit.stenhammar@hameenlinna.fi tai kirjastoauto@hameenlinna.fi.

Hämeenlinnan kirjasto kuuluu kulttuuripolkuun

Kulttuuripolku on Hämeenlinnan koulujen ja päiväkotien yhteinen kulttuurikasvatussuunnitelma, väline tasa-arvoiseen ja saavutettavaan kulttuuriin. Kulttuuripolku toimii työkaluna erilaisten kulttuuri- ja taidesisältöjen aikatauluttamisen avuksi päiväkotien ja koulujen arkeen.

Kulttuuripolku - Hämeenlinnan kaupunki

Kirjastokortti

Uudet asiakkaat voivat täyttää kirjastokorttihakemuksen jo etukäteen. Alle 15-vuotiaille tarvitaan huoltajan allekirjoitus.


Opettajat saavat opettajakohtaisen kirjastokortin alakouun pulpettikirjojen ja koulujen kirjasarjojen lainaamista varten. Opettaja saa kirjastokortin heti, kun palauttaa kirjastoon täytetyn ja rehtorin allekirjoittaman hakemuksen.Koulutus- ja kulttuuripalveluista vastaa
Johtava informaatikko Seija Shemeikka
p. 03 621 2928

Kouluyhteistyöstä vastaa
Informaatikko Ulla Karila
p. 03 621 3362

Sähköpostit muotoa: etunimi.sukunimi@hameenlinna.fi

Hämeenlinnan pääkirjasto

Pääkirjasto vastaa keskustan päiväkotien ja muiden lapsiryhmien sekä seuraavien alakoulujen kirjastovierailuista:

 • Seminaarin koulu
 • Kirkonkulman koulu
 • Miemalan koulu
 • Myllymäen koulu
 • Ortelan koulu
 • Ruununmyllyn koulu
 • Tuomelan koulu

Pääkirjasto vastaa kaikkien yläkoulujen, toisen asteen oppilaitosten ja aikuisryhmien kirjastovierailuista.

Varaa koulu- tai päiväkotiryhmällesi vierailuaika verkkolomakkeella.

Pääkirjasto toimii väistötiloissa Wetterillä (Wetterhoffinkatu 2). Wetterillä ryhmätiloja on niukasti, joten pääkirjastolaiset käyvät entistä enemmän kouluilla. Voimme tulla opastamaan tiedonhaussa, verkkokirjaston ja e-aineistojen käytössä tai vinkkaamaan.  Wetterillä järjestämme tarvittaessa noin puoli tuntia kestäviä opastettuja kierroksia. Ota yhteyttä!

Päiväkotien kirjastovierailut: kirjastovirkailija Margit Stenhammar p. 03 621 2599, kirjastovirkailija Taina Valkeajärvi p. 03 621 2599
Alakoulujen kirjastovierailut: kirjastonhoitaja Jonna Riikonen, p. 03 621 3494, informaatikko Ulla Karila p. 03 621 3362
Yläkoulujen kirjastovierailut: kirjastonhoitaja Sini Kiuas p. 03 621 2607 ja kirjastonhoitaja Asko Fagerlund p. 03 621 2618, informaatikko Ulla Karila p. 03 621 3362

Toisen asteen oppilaitosten ja aikuisryhmien kirjastovierailut: johtava informaatikko Seija Shemeikka p. 03 621 2928, kirjastonhoitaja Sini Kiuas, p. 03 621 2609, kirjastonhoitaja Asko Fagerlund p. 03 621 2618

Musiikkiosaston vierailut ja musavinkkaus: kirjastonhoitaja Ilkka Marjanen p. 03 621 2610

Sähköpostit muotoa: etunimi.sukunimi@hameenlinna.fi

Hauhon, Kalvolan, Lammin ja Tuuloksen yläkoululaiset ja toisen asteen opiskelijat voivat halutessaan vierailla omassa lähikirjastossa.

Kirjastoautot Bella ja Urho

Johtava kirjastonhoitaja Tuija Vahtero, p. 03 621 4599

Hauhon kirjasto

Hauhon kirjasto vastaa Hauhon kaupunginosan päiväkotien ja muiden lapsiryhmien sekä seuraavien alakoulujen ja yläkoulun kirjastovierailuista:

 • Alvettulan koulu
 • Eteläisten koulu
 • Hauhon yhtenäiskoulu

Kirjastovirkailija Pirkko Nurminen p. 03 621 1237

Kalvolan kirjasto

Kalvolan kirjasto vastaa Kalvolan kaupunginosan päiväkotien ja muiden lapsiryhmien sekä seuraavien alakoulujen ja yläkoulujen kirjastovierailuista:

 • Iittalan yhtenäiskoulu

Kirjastonhoitaja Ulla Hämäläinen-Pelli p. 03 621 3634, 03 621 3633

Lammin kirjasto

Lammin kirjasto vastaa Lammin kaupunginosan päiväkotien ja muiden lapsiryhmien sekä seuraavien alakoulujen, yläkoulujen ja lukion kirjastovierailuista:

 • Hakkalan koulu
 • Konnarin koulu

Kirjastonhoitaja Päivi Ruuskanen p. 03 621 3640, 03 621 3641

Nummen kirjasto

Nummen kirjasto vastaa läntisen kaupunginosan päiväkotien ja muiden lapsiryhmien sekä seuraavien koulujen kirjastovierailuista:

 • Jukolan koulu
 • Luolajan koulu
 • Nummen koulu
 • Vuorentaan koulu

Kirjastonhoitaja Seija Laakso, p. 03 621 3752

Rengon kirjasto

Rengon kirjasto vastaa Rengon kaupunginosan päiväkotien ja muiden lapsiryhmien sekä alakoulun kirjastovierailuista:

 • Rengon koulu

Kirjastonhoitaja Kirsi Kaulio p. 03 621 3637

Tuuloksen kirjasto

Tuuloksen kirjasto vastaa Tuuloksen kaupunginosan päiväkotien ja muiden lapsiryhmien sekä alakoulun kirjastovierailuista:

 • Tuuloksen koulu

Kirjastovirkailija Maritta Mäki p. 03 621 3645

Sähköpostit muotoa: etunimi.sukunimi@hameenlinna.fi