Palapeliromaanin lumoissa

Elämä : käyttöohje on romaani, joka koostuu kuvitelluista elämäntarinoista. Näitä tarinoita yhdistää pariisilainen kerrostalo: talossa on 99 huonetta, ja kirjassa sama määrä lukuja.

Elämäntarinat ovat traagisia, onnellisia, absurdeja, ihmeellisiä.

Monen tarinan taustalla on elämänmittainen projekti tai pakkomielle jonkin tavoitteen saavuttamiseksi. Tarinat ovat kuin palapelin paloja, jotka limittyvät ja lomittuvat keskenään.

Välillä romaani on puhdasta tarinankerrontaa. Perecin mielikuvituksen lento on huimaa: kirjailija kuljettaa henkilöitään mitä ihmeellisimpiin kohtaloihin. Ja tämä ei tarkoita sitä, etteivätkö tarinat tuntuisi tosilta.

Välillä luvut koostuvat luettelomaisista kuvailuista. Mitä on antiikkiliikkeen kellarissa ja minne tavarat voivat sieltä liikkua? Miten tehtaanjohtajan futuristinen edustusasunto muotoutuu? Millainen on talon porraskäytävä tai pannuhuone?

Haluan uskoa, että Pariisissa on Simon-Crubellier-katu, kadulla talo numero 11, ja talossa dominoa pelaava hamsteri, Bartlebooth toteuttamassa suunnattomat mittasuhteet saanutta palapeliprojektiaan, kuivakka ukko Cinoc, sanojentappaja, poistamassa sanakirjasta vanhentuneita termejä, rouva Marcia tavaroita pursuavassa antiikkiliikkeessään sekä kaikki muut oudon kiehtovat ihmiset.

Annukka/pääkirjasto