Pusu

Kuva: Terhi Kaakinen Näyttely

Päivämäärä

05 marraskuu torstai
31 tammikuu sunnuntai
5.11.2020 - 31.1.2021.
Paikka Lastenosasto Hämeenlinnan pääkirjasto
Kohderyhmä:

Terhi Kaakisen puuveistoksia

Minulla oli parina viime vuonna vuodenvaihteessa puuveistosnäyttely kirjaston lastenosastolla, ensin Keravalla ja sitten Järvenpäässä. Näistä näyttelyistä minulle jäi niin hyvä olo, että aloitin näyttelyilläni kirjastokiertueen. Tämä Hämeenlinnan kaupunginkirjaston näyttely on osa kyseistä kiertuetta.

Pidän ajatuksesta, että taide tulee ihmisten keskuuteen paikkoihin, missä he muutenkin käyvät ja tuo näihin tiloihin jotakin uutta ja piristävää. Halusin tuoda näyttelyn pääosin lastenosastolle, koska taide on hyvä tuoda jo pienestä pitäen ihmisen elämään. Monesti lapsena koetut taide-elämykset jäävät vaikuttamaan pitemmäksikin aikaan.

Veistoksiani saa koskea - hellästi silittää, ei kuitenkaan töniä ja lyödä.

Veistän maalattuja, väritettyjä puuveistoksia, joiden aiheet kumpuavat usein omasta kolmilapsisen perheenäidin arjestani hauskuudessaan ja raastavuudessaan. Yleisin ja minulle yleensä innostavin teosaiheeni on varmastikin lapsi. Näyttelyn nimikkoteoksessa, Pusussa, lapsi on pukeutunut naamiaisasuun. Aloittaessani veistää pöllissä oli jo valmiiksi kauniit repeämät. Veistettyäni työtä jo melko pitkälle, ystäväni nelivuotias kysyi, onko siinä seepra. Ilmiselvästi oli! Repeämistä sai hyvän seepran harjan. Pyrin olemaan avoin kesken teoksen prosessin ja alkuperäinen suunnitelma saattaa hyvin muuttua puun tai ympäristön sanelemana. Veistokseni ovat kukin huolella veistetty oma muotokuvansa, mutta tärkeitä ovat myös suhteet, joita ne muodostavat toisten veistosteni ja katsojan kanssa.

Nautin puun veistämisen fyysisyydestä, siitä kun puru pöllyää ja jäsenissä tuntuu. Aloitan veistämisen sähkösahalla, jatkan taltalla, nuijalla, puukolla ja nauhahiomakoneella. Käsin tekemisen merkitys veistäessä ja sen näkyminen valmiissa teoksessa on minulle tärkeää. Tehdessä ajantaju parhaimmillaan häviää.

Teoksistani ja teoksieni kanssa voi mielelläänkin ottaa kuvia, mutta toivoisin, että jos laitatte kuvia sosiaaliseen mediaan, tägäätte minut siihen nimelläni tai Instagramissa #terhikaakinen tai #tkaakinen.

Kiitos Suomen Kuttuurirahaston Päijät-Hämeen rahastolle antamastaan tuesta taiteelliseen työskentelyyni sekä kirjastokiertueeseeni!

Lehdistötilaisuus on keskiviikkona 4.11. klo 14, tervetuloa!