Suomalaisen laki- ja hallintokielen kehitystä Jaakko Juteinista Euroopan neuvostoon

Tapahtuma

Valittu tapahtuma

20.10.2020 17:30 - 18:30.
20 lokakuu tiistai
Paikka: Hämeenlinnan pääkirjasto Leino-sali
Päivämäärä: 17:30 – 18:30
Kohderyhmä:
Tietoja:

Max. 30 henkilöä

Kirjailija Eero Ojanen ja OTM, VT Unnukka Stenqvist puhuvat säädöskielen historiasta ja nykyisyydestä.

Säädöskieli on yhdessä kirkollisen kielen kanssa historiallisesti ollut yksi niistä poluista, joiden kautta kieli on kehittynyt yhä moninaisempia elämän ilmiöitä kattavaksi.

Tilaisuudessa kuullaan kaksi esitystä:

• Kirjailija Eero Ojanen: Jaakko Juteini hallinnollisen sanaston kehittelijänä
  • OTM, VT Unnukka Stenqvist, lingvistijuristi emerita Euroopan neuvostossa: Suomalaisen lakikielen kehittäminen monikansalliseksi

Kirjailija Eero Ojanen on Parolassa asuva filosofi, kolumnisti ja kirjailija, joka on julkaissut useita kirjoja, artikkeleita ja teossarjoja.

Hänen uusin kirjansa on Jaakko Juteini – Suomen ensimmäisen kirjailijan tarina (Into 2020). Ojanen on Jaakko Juteini -seura ry:n puheenjohtaja.

Unnukka Stenqvist on toiminut erilaisissa hallinnollisissa ja lainvalmistelutehtävissä Suomessa sekä valtioneuvoston kansliassa että oikeusministeriössä ja viimeksi lingvistijuristina 1994–2005 Euroopan unionin neuvoston pääsihteeristössä Brysselissä. Työ käsitti muun muassa osallistumista pääsihteeristön oikeudellisessa yksikössä tehtävään säädöskielen tarkastukseen.

Tässä tehtävässä kysymys oli kääntämisestä ja kielen ja sen käsitteistön luomisesta kattamaan yhteiskunnallisia, taloudellisia ja kulttuurisia ilmiöitä ja järjestelmiä, jotka ylittävät omat kansalliset kategoriat ja voivat olla yhteisiä keskenään erilaisille järjestelmille.

Tilaisuuden kesto on noin tunti.
Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton. Sen järjestää kirjasto ja Jaakko Juteini -seura ry.

Tulo-ohjeet

Leino-saliin voidaan koronaturvallisuussyistä ottaa vain 30 osallistujaa.
Paikat tilaisuuteen jaetaan klo 17 alkaen pääkirjaston yläaulan asiakaspalvelupisteeltä.
Jaettava ilmainen lippu oikeuttaa sisäänpääsyyn klo 17.20, jolloin salin ovet avataan.

Tulijoiden toivotaan välttävän jonottamista Leino-salin edessä ja muistavan turvavälit.

Tutustu aiheeseen

1. Jaakko Juteini

Alanimeke: Suomen ensimmäisen kirjailijan tarina
    Tekijä: Ojanen, Eero
    Kieli
    Julkaisuvuosi: 2020
    Luokitus Suomen ja suomalais-ugrilaisten kielten kirjallisuuden historia ja tutkimus
    Aineistolaji: Kirja

1. 20.10.2020 17:30 - 18:30.
    20 lokakuu tiistai
    Paikka: Hämeenlinnan pääkirjasto Leino-sali