Kiistellyt tiet terveyteen -luento

Tutkimusmatka – tieteen popularisoiminen kirjastossa -luentosarjan kolmas osa, luennoitsija Kalle Kananoja

Paikka: Musiikkisali Hämeenlinnan pääkirjasto
Kohderyhmä: Aikuiset

Kalle Kananoja on historioitsija (FT) Oulun yliopistossa. Hän on aiemmin työskennellyt Åbo Akademissa, Helsingin yliopistossa sekä Euroopan yliopistoinstituutissa Firenzessä. Hänen tutkimusalojaan ovat globaalihistoria ja kulttuurinen terveystutkimus.

Terveys ja sairauksien hoitaminen ovat olleet keskeisiä kysymyksiä kautta ihmiskunnan historian. Ihmiset ovat etsineet moninaisia teitä terveyteen, ja nämä tavat ovat usein kietoutuneet kysymyksiin tiedosta, vallasta, politiikasta ja moraalista. Parantamisesta ovat kamppailleet miehet ja naiset, papisto ja lääkärit, eliitit ja rahvas, alkuperäiskansat ja kolonialistit. Suositut parantajat ovat olleet toisille noitia, puoskareita tai vaarallisia poliittisia agitaattoreita.

Historioitsija Kalle Kananoja on toinen toimittaja Kiistellyt tiet terveyteen -tutkimusartikkelikokoelmassa (2017), joka käsittelee parantamisen asemaa eri aikoina eri puolilla maailmaa Suomesta Aasiaan, Afrikkaan ja Amerikkaan. Kirjassa pureudutaan parantamisen monimuotoisuuteen ja eritellään niitä argumentteja, joita parantamisen puolesta ja vastaan on esitetty. Tekijät tarkastelevat, mihin parantamismuotojen suosio tai epäsuosio perustuvat, miten uusia lääkintäkeinoja on omaksuttu kulttuurirajojen yli ja miten eri parantamismuotoja on pyritty kieltämään.

Lajissaan ensimmäinen suomalainen artikkelikokoelma edustaa uusinta kotimaista ja kansainvälistä tutkimusta terveyshistorian alalla ja perustuu monipuolisiin alkuperäislähteisiin ja kenttätöihin. Kirjoittajat ovat historioitsijoita, antropologeja, folkloristeja ja uskontotieteilijöitä Suomesta, Yhdysvalloista ja Trinidadista.

Tutkimusmatka-luentosarjaa järjestävät Hämeenlinnan kaupunginkirjasto ja Suomen tietokirjailijat ry.

Luennot ovat kaikille avoimia ja maksuttomia, tervetuloa!

Tulevat tapahtumat

1. torstai 25.1.2018

to 25 tammi
    Paikka: Hämeenlinnan pääkirjasto Musiikkisali
    Milloin: 17:30 - 19:00
Näytetään 1 kaikista 1 tapahtumista.