Taidekirjapalkinto Rosa Liksom : niinku taidetta -kirjalle

Iittalan XXIV Valtakunnallinen Taidekirjapäivä palkitsi vuoden 2020 parhaan taidekirjan Eliel Aspelin -palkinnolla, joka on Harri Koskisen suunnittelema lasiveistos. Voittaja julkistettiin lauantaina 12.6.2021 Hämeenlinnan pääkirjastossa.

Vuoden taidekirja 2020 on värikylläinen matka taiteilija Rosa Liksomin kuvataiteeseen

Vuoden taidekirjaksi valittiin Jonni Roosin kirjoittama teos Rosa Liksom – niinku taidetta (Like kustannus).

Kulttuuritoimittaja ja taidehistorioitsija Jonni Roosin tekemä haastatteluihin ja lehtiartikkeleihin pohjautuva teos kirjailija ja taiteilija Rosa Liksomista heittää jo kirjan nimessä leikkisän haasteen lukijalle: niinku taidetta? Mikä on taidetta, onko tämä taidetta? Onko sillä väliä? Onko tämä niinku elämäkerta?

Teoksessa keskitytään Liksomin toimintaan nimenomaan kuvataiteilijana ja käydään läpi hänen mittavaa ja yllättävän monipuolista visuaalista tuotantoaan.

Teos tuo hienolla tavalla esiin taiteilijan leikkivän asenteen tekemiseen, luovan vapauden tehdä oikeastaan mitä huvittaa ja miten huvittaa.

Itse kirja on kuin Liksomin hahmo: värikäs, leikkisä, iloinen. Kirjan käteen sopiva neliömäinen muoto vertautuu Liksomin teoksiin, joiden muodossa usein toistuu neliö tai neliö neliössä. Liksomin teoksia on usein verrattu sarjakuviin ja teoksessakin kuvien sarjallisuutta on käytetty tehokkaasti hyväksi.

Teoksessa vältetään niin Jonni Roosin tekstin kuin Timo Setälän graafisen suunnittelunkin tasolla taiteilijaelämäkertoja joskus vaivaava ylijuhlallisuus ja pönötys.

Tämän teoksen visuaalinen ja tekstuaalinen ilotulitus tuottaa riemua!

Voittajan lisäksi palkittiin kolme teosta kunniamaininnalla

Hengen aarteet: Esoteerisuus Suomen taidemaailmassa 1890-1950 (PARVS)

Näyttelykirja Hengen aarteet: Esoteerisuus Suomen taidemaailmassa 1890 – 1950 on tyylikäs ja kaunis kokonaisuus, johon on valittu mielenkiintoinen aihealue. Kirja avaa suurelle yleisölle uusia näkökulmia Suomen taiteeseen nostaen esiin myös tuntemattomampia tekijöitä. Kokonaisuus on vaikuttava sekä visuaalisesti että sisällöllisesti.

Eeva Karhu: Polku (PARVS)

Eeva Karhun valokuvataidetta esittelevä teos Polku on meditatiivinen ja runollisen kaunis kokonaisuus. Jokainen teos koostuu 86 päällekkäisestä kuvasta, minkä vuoksi teoksiin muodostuu tietynlainen pehmeä värinä, epätarkkuus, joka tekee niistä kovin kiehtovia.

Anu Tuominen – Huomenna tänään on eilen (Suomen Taideyhdistys)

Huolella tehty kirja on pysyvä ovi kuvataiteilija Anu Tuomisen kekseliääseen ja ilakoivaan maailmaan. Tyylikkäästi taitettu teos antaa tilaa sekä rikkaille teksteille että vahvoille kuville. Vaalea yleisilme ja ilmava taitto tukevat värikylläisten teosten visuaalisuutta.

Lisäksi erityiskunniamaininta päätettiin antaa teossarjalle Lasin ja keramiikan mestarit 1–6, Collection Kakkonen, Helsinki : PARVS.

Lasin ja keramiikan mestarit -taidekirjasarjan toteuttaminen on mahtava kulttuuriteko. Se avaa ansiokkaasti suurelle yleisölle paitsi historiateoksena myös kuvateoksena niitäkin muotoilun alueita, joita vain harva nykyihminen on päässyt itse näkemään.

Lasin ja keramiikan mestarit on vaikuttava kirjasarja, joka on jaoteltu kiinnostavalla tavalla teemoittain. Teemojen nimet ovat raikkaalla tavalla jopa yllättäviä, innostavia sekä samalla tyylikkäitä. Sarja on ulkoasultaan hienosti ja hienostuneesti toteutettu sekä loistavan taiton ja harkitun typografian osalta että materiaalivalintojen ja taidokkaiden, jopa häikäisevien teoskuvien osalta.

Vuoden 2021 palkintolautakunnassa toimivat taidehistorioitsija Leena I. E. Krohn (puheenjohtaja), kulttuuritoimittaja ja kirjailija Marika Riikonen, kuvataiteilija ja amanuenssi Kukka Pitkänen sekä Hämeenlinnan kaupunginkirjaston informaatikko Ilkka Marjanen. Sihteerinä toimi palvelupäällikkö Irmeli Isokivijärvi Hämeenlinnan kaupunginkirjastosta.

Eliel Aspelin -kilpailun järjestää Hämeenlinnan kaupunginkirjasto. Tänä vuonna kilpailuun osallistui 34 vuonna 2020 julkaistua teosta.

Lisätietoja: Irmeli Isokivijärvi, 050 509 0067 tai irmeli.isokivijarvi@hameenlinna.fi

Audience:

Tags: