Chrome-asiakastietokoneet

Tervetuloa Chrome-työasemalle!

Hämeenlinnan kaupunginkirjaston käytössä on Chromebox-työasemia. Työasemat ovat pääsääntöisesti aina käynnissä, mutta tarvittaessa laite käynnistyy virtapainikkeesta.

Laitteet on suunniteltu käytettäväksi yhteydessä Internetiin. Turvallisuus- ja ohjelmistopäivitykset ladataan ja asennetaan automaattisesti. Kaikki tiedot käyttäjästä poistuvat, kun istunnosta kirjaudutaan ulos.

Aloittaminen

Aloita käyttö hyväksymällä käyttöehdot, klikkaa Hyväksy ja jatka. Jos näytön käyttöehdoissa näkyy teksti ”Oops joku meni vikaan…” , niin klikkaa Edellinen-painiketta ja sen jälkeen Hyväksy ja jatka.

Oletustyöpöytänäkymään avautuu Chrome-selain, aloitussivuna on Vanamo-verkkokirjasto. Selain toimii samalla tavalla kuin muillakin tietokoneilla. Osoiterivi on hakukenttä, oletuksena on Google-haku. Oikean yläkulman kolmen pisteen takaa löytyy toimintovalikko, esim. tulostus, historia, zoomaus jne.

Selaimen kirjanmerkeistä löydät Hallinnoidut kirjanmerkit -valikon, jota kautta pääset helposti esim. kirjaston e-lehtipalveluihin.

Jos koneen käyttöaika on rajattu, jäljellä olevan ajan näet klikkaamalla auki inforuudun alapalkin oikean reunan kuvakkeesta.

Lopettaminen

Aina kun lopetat tietokoneen käytön, muista kirjautua ulos klikkaamalla Sulje käyttökerta. Näin varmistat, että kaikki tiedostot ja selaimessa olevat tiedot tyhjennetään automaattisesti.

Tiedostot-sovellus ja USB-muistitikut

Kaikki ladatut tiedostot tallentuvat istunnon ajaksi Tiedostot-sovelluksen Lataukset-kansioon , joka löytyy alapalkista tai Käynnistys-painikkeesta avautuvasta valikosta.

Chromeboxin Tiedostot-ikoni.


Tiedostot-sovellukseen avautuvat myös kaikki ulkoiset laitteet, kuten USB-muistitikut tai esim. USB-porttiin liitetyt puhelimet tai kamerat.

Kun liität USB-muistitikun asiakastietokoneeseen, työpöydälle tulee ilmoitus havaitusta uudesta laitteesta. Klikkaa Avaa Tiedostot-sovellus.

Chromeboxin ilmoitus: Havaittiin irrotettava laite. Tutustu laitteen sisältöön Tiedostot-sovelluksen kautta. Avaa tiedostot sovellus.


Tiedostot-sovelluksessa näkyy liitetty muistitikku (USB DISK). Klikkaa ja avaa haluamasi tiedosto, jolloin se aukeaa selaimeen uuteen välilehteen ja on valmis käsiteltäväksi.

Chromeboxin Tiedostot-sovelluksen tiedostorakenne.

Tiedoston kopiointi, siirtäminen ja poistaminen

Tiedostot-sovelluksessa tiedoston ”raahaa ja tiputa” -siirto kopioi tiedoston.

Jos haluat siirtää tiedoston paikasta toiseen, avaa tiedoston sijaintipaikka ja leikkaa se (CTRL + X tai hiiren oikealla Leikkaa) ja avaa kohdesijainti vasemman reunan kohdelistasta ja liitä (CTRL + V tai hiiren oikealla Liitä).

Jos haluat poistaa tiedoston, valitse tiedosto ja Tiedostot-sovelluksen yläpalkkiin tulee roskakori-kuvake. Sitä klikkaamalla tiedosto poistuu.

USB-muistitikun käytön lopettaminen

Muista poistaa USB-muistitikku hallitusti. Muussa tapauksessa tiedostot USB-muistitikulla voivat vahingoittua. Klikkaa Tiedostot-sovelluksessa ylöspäin osoittavaa kolmiota

USB-muistikun poistaminen hallitusti.

Tulostaminen

Oletuksena on aina toimipisteen tulostin. Tulostus-toiminto löytyy selaimen valikosta ...-kuvakkeen takaa.

Google Chromen muokkaaminen ja hallinta -ikonista avautuva valikko.

Tulosteet ovat maksullisia. Mustavalkoinen 0,50 e / kpl, värillinen 1 e/ kpl. Pyydä tulosteet henkilökunnalta.

Tulostuksen esikatselu-ikkunassa voit aina tarkistaa tulostimen, jolle tulostustyö lähetetään, tulostettavat sivut ja sivujen määrän. Esikatselussa näet millaisena työsi tulostuu.

Voit valita tulostettavat sivut, kopioiden määrän, pysty/vaakasuunnan, värivaihtoehdon ja kaksipuoleisuuden. Lisää asetuksia -linkkiä klikkaamalla saat lisää valintamahdollisuuksia. Jos tulostustyösi grafiikka ei näy esikatselussa, klikkaa sieltä päälle taustagrafiikka.

Tulostetusvalinnat: kohde, sivut, kopiot, ulkoasu, väri, kaksipuoleisuus, lisää asetuksia.

Näyttökaappaus ja leikkaustyökalu

Koko näytön kuvakaappaus 

  • paina ctrl + F5 

Leikkaustyökalu

  • paina ctrl + shift + F5 ja rajaa haluamasi alue

Kuvakaappaus tallentuu Tiedostoihin-sovellukseen. Avaa kuva Tiedostot-sovelluksesta kaksoisklikkaamalla. Kuva avautuu Gallery-laajennukseen, josta sen voi tulostaa tai muokata.

Toimisto-ohjelmat

Asiakastietokoneissa kaikki sovellukset toimivat Chrome-selaimessa. Chrome-selaimeen aukeavat mm. pdf-tiedostot ja toimistosovelluksilla luodut tiedostot.

Voit luoda uusia dokumentteja tai muokata olemassa olevia dokumentteja yksinkertaisella selainsovelluksella.

Jos sinulla on Google- tai Microsoft-tili, voit kirjautua palveluihin ja käyttää pilvipalveluun tallentamiasi dokumentteja sekä monipuolisempia toimisto-ohjelmia.

Koneille on asennettu käyttöön Office-Online -verkkosovellukset: Word, Excel, PowerPoint.

Uuden dokumentin luominen

Selaimeen on linkitetty Hallinnoituihin kirjanmerkkeihin kolme linkkiä

1.

 
2.
3.

Kun klikkaat linkkiä, dokumentti tallentuu automaattisesti Tiedostot-sovelluksen Lataukset-kansioon. Esim. tekstidokumentin nimi on Asiakirja.docx.

Avaa dokumentti selaimeen, klikkaa inforuudun painiketta Ymmärretty. Nyt voit kirjoittaa tekstiä ja muotoilla sitä. Dokumentti tallentuu sitä mukaa automaattisesti, kun muokkaat sitä. Erillistä tallennuspainiketta ei ole.

Jos saat ilmoituksen dokumenttia ei voida tallentaa (koska se on verkossa), klikkaa Tallenna nyt ja valitse tallennussijainti (esim. koneeseen liitetty USB-muistikku).

Muista että dokumentti tallentuu oletuksena laitteen Lataukset-kansioon, joka tyhjenee kun kirjaudut ulos. Jos siis haluat tallentaa tiedostosi pysyvämpään käyttöön, siirrä tai kopioi se omalle muistitikullesi tai käyttämääsi pilvipalveluun.

Kuvien katselu ja käsittely

Jos haluat käsitellä kuvaa, sen täytyy olla tallennettuna Tiedostot-sovelluksessa. Joko niin että se on ladattu sinne netistä tai sähköpostista tai sitten kuva on koneeseen liitetyllä muistitikulla.

Avaa kuva Tiedostot-sovelluksesta kaksoisklikkaamalla. Kuva avautuu Gallery-laajennukseen. Jos haluat muokata kuvaa, klikkaa Muokkaa-kuvaketta (kynä kuva ylälaidassa). Gallery-kuvienkatseluohjelmalla voi

  • rajata kuvaa
  • kääntää kuvaa
  • muuttaa kirkkautta ja kontrastia

Pixlr-kuvankäsittely

  • Avaa Pixlr alapalkista

Klikkaa linkkiä Avaa kuva tietokoneelta

Pixlrissä on enemmän mahdollisuuksia muokata kuvia, mm. kuvakoko, tallennus eri formaattiin, tasot ja suodattimet.

Äänet ja kuulokkeet

Liitä kuulokkeet laitteeseen. Laite tunnistaa ne automaattisesti. 

Voit tarkistaa ääniasetukset klikkaamalla auki asetusikkunan oikeasta alakulmasta, missä näkyy tilin kuva. Sinisestä liukupalkista säädetään äänen voimakkuutta. Oikealle osoittavasta nuolesta voidaan tarvittaessa valita äänentoisto- ja äänentulolaite.

Chromeboxin pika-asetusikkuna.

Chromeboxin ääniasetukset.

Uuden dokumentin luominen

Selaimeen on linkitetty Hallinnoituihin kirjanmerkkeihin kolme linkkiä

1.

 
2.
3.